O doprave v kraji by mali opäť rokovať koncom júna

8.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

O dopravnej situácii v Bratislavskom kraji by sa malo opäť rokovať koncom júna. Predseda kraja Pavol Frešo by sa mal vtedy stretnúť so zástupcami obcí daného regiónu a znova "otvoriť" tému výstavby kľúčových ciest ako je rýchlostná komunikácia R7 - Šamorín či diaľnica D4.

Informáciu uviedla hovorkyňa kraja Iveta Tyšlerová. Cieľom rokovaní je dosiahnuť spoločnú zhodu o ich trasovaní. Podľa vajnorského starostu Jána Mrvu by sa však malo hovoriť aj o ďalšej nadradenej cestnej infraštruktúre, ktorá by sa mala zároveň zakotviť v územnom pláne kraja do jeho "dopravnej kostry".

Starosta tak reaguje aj na investičný zámer výstavby v lokalite Čierna Voda, časť Triblavina. Investor tu plánuje postaviť okrem rodinných domov aj viacero bytových domov mestského typu. Zámer investora tak vyvolá nielen nárast počtu obyvateľov o niekoľko desiatok tisíc, ale aj radikálne zvýšenie počtu áut.

Mrva poukazuje predovšetkým na nutnosť výstavby nultého obchvatu okolo Bratislavy, rýchlostných komunikácií na Pezinok, Senec, Šamorín, Grobského obchvatu na Triblavinu a východného obchvatu poza vajnorské družstvo.

Nultý okruh okolo Bratislavy by sa mal podľa neho dostať do národného zásobníka projektov SR, čím by mohol byť financovaný aj z eurofondov. Zároveň chce ako starosta mestskej časti, ktorá je nárazníkovou zónou pre dopravu smerom do mesta, tlačiť na to, aby sa čo najrýchlejšie postavil východný obchvat Vajnôr okolo družstva.

Keďže kraj ani hlavné mesto na jeho výstavbu nemajú peniaze, chce opäť tlačiť na to, aby sa obchvat postavil z finančných zdrojov štátu a EÚ ako privádzač na diaľnicu. V neposlednom rade vidí nutnosť vybudovať aj grobský obchvat z Grinavy okolo Slovenského a Chorvátskeho Grobu s napojením na diaľnicu na Triblavine.

Akákoľvek výstavba v okolí mesta, najmä rozvoj Chorvátskeho a Slovenského Grobu či Bernolákova, by sa mal utlmiť dovtedy, kým nebude vybudovaná v súčasnosti chýbajúca cestná sieť. Investorská spoločnosť Grunt, a.s., sa pritom pred časom pre agentúru SITA vyjadrila, že je pripravená participovať na vyriešení dopravnej situácie v okolí Čiernej Vody, kde v horizonte 20 rokov uvažuje s polyfunkčným projektom.

(sita)

Páčil sa vám článok?