Prístrešky lákajú vandalov, odhalia ich kamery

2.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Zničené, dolámané a rozbité skla - aj to je v poslednom období častý obrázok po nájazdoch vandalov na prístrešky mestskej hromadnej dopravy.

Prevádzkovateľ si zvýšený vandalizmus nevie vysvetliť. Tvrdí však, že nejde o náhodný jav, pretože následky vyčíňania vandalov sa objavili v Ružinove, ale aj v Petržalke. Najčastejšie ide o zastávku na Ivanskej ceste za železničným priecestím v obidvoch smeroch, ďalej o zastávku na Slovnaftskej - Malé Pálenisko rovnako v oboch smeroch. Vandali ničia aj prístrešok na zastávke Gagarinova oproti obchodnému domu Billa, v Petržalka je zase často devastovaná zastávka Jantárova - Strečnianska.

Polícia už varuje, že páchateľov bude nemilosrdne trestať a chystá sa aj kamerový monitoring zastávok, ktorý má pomôcť odhaleniu tých, čo sa nevedia vpratať do vlastnej kože a bezdôvodne ničia majetok slúžiaci cestujúcim.

Podľa informácie prevádzkovateľa, počet poškodených prístreškov presiahol do polovice mája stovku a škoda sa priblížila k 20 000 eurám. Oproti minulému roku je to viac asi o 60 percent.

Spoločnosť JC Decaux preto oznámila že vzhľadom na rozsah vandalizmu inštalujú do prístreškov ochranné prvky vrátane kamier. Poškodené prístrešky v súčasností síce postupne nahlasujú na políciu príslušného okrsku, prax je však taká, že páchateľ alebo páchatelia, ak nie sú priamo prichytení pri čine, spravodlivosti unikajú. Tento rok sa podarilo dolapiť len jedného.

Medzi tými, ktorí nahlasujú rozbité prístrešky na zastávkach MHD, sú aj vodiči DPB, a.s. Prevádzkovateľ však nevie o tom, žeby samotní vodiči niekoho prichytili pri čine.

Spoločnosť upozorňovala na značný vandalizmus aj počas roka 2007, keď evidovala 33 väčších prípadov s celkovou výškou škôd 40 000 eur. Najzraniteľnejšími miestami boli vtedy prístrešky na Rusoveckej ceste, Panónskej ceste, Bosákovej ulici, na Nábreží arm. gen. L. Svobodu - pri pamätníku Chatama Sofera, ďalej na Ružinovskej ulici a v blízkosti škôl.

(rob)
FOTO - JC Decaux

Páčil sa vám článok?