Dopravu riešia zmenou jej organizácie

2.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

O sťažnostiach obyvateľov na zlú dopravnú situáciu v Podunajských Biskupiciach a o tom, aké opatrenia mestská časť v poslednom období prijala, sme sa pozhovárali so starostkou Alžbetou OŽVALDOVOU (nezávislá).

- V sťažnostiach poukazujú obyvatelia na to, že vodiči z okolitých obcí, predpokladajúc, že si prejazdom uličkami mestskej časti skrátia trasu aj čas, vytvárajú každé ráno množstvo nebezpečných dopravných situácií.

Ktoré sú najnepríjemnejšie?

- Nerešpektujú obmedzenú rýchlosť, ale bránia aj našim obyvateľom vo výjazde na komunikáciu zo svojich pozemkov. V neposlednom rade následkom množstva tranzitujúcich vozidiel sa nám rýchlejšie opotrebúvajú miestne komunikácie, a to do takej miery, že každoročne musíme odsúhlasovať zvýšenie rozpočtu na opravu výtlkov a rozpadnutých častí ciest.

Ako na tento stav zareagovala miestna samospráva?

- Nepriaznivý stav dopravnej situácie najmä počas rannej špičky nás donútil prijať opatrenia v zmene organizácie dopravy na vstupe do mestskej časti. Je nám ľúto, že sa dotknú aj niektorých obyvateľov s cieľovou dopravou v Podunajských Biskupiciach. Riešením pre nich však je odbočenie vpravo na prvej svetelne riadenej križovatke Mramorová, ktorá prechádza Vetvárskou rovno do stredu mestskej časti. Zmeny v organizácii dopravy sme oznámili aj dopravnému servisu, ktorý by mal o nich informovať prostredníctvom médií od 12. mája.

Sľubované rozšírenie Ulice svornosti a obchvat by mestskej časti pomohli...

- Len tento rok sme už trikrát iniciovali rokovania o rozšírení Ulice svornosti hlavne pre obyvateľov okolitých obcí. Okrem rôznych zainteresovaných strán neprejavila záujem o rokovanie ani raz Národná diaľničná spoločnosť. Ešte v novembri som navštívila ministra dopravy a výsledkom rokovania bolo, že rýchlostná komunikácia R7 sa musí robiť súbežne s diaľnicou D4, teda nultým obchvatom, aby sa R7 napojila na diaľnicu. Je mylná predstava, že R7 sa môže robiť bez nultého obchvatu. Zasa vrátime dopravu na Ul. svornosti a upcháme štátnu cestu po Dunajskú Stredu? No pokiaľ sa urobí R7 a D4, prejde veľa rokov. Rýchlym a preventívnym riešením je rozšírenie Ulice svornosti. To sa urobiť dá, len treba chcieť.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?