Peniaze na nákup nových vozidiel vraj nie sú

21.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava pripravuje na zaradenie do premávky autobusy, ktoré obstarával v dvoch predchádzajúcich súťažiach. Súčasne však dopravca rieši aj možnosti ich financovania, pretože nie sú na ne peniaze.

Podľa dostupných informácií bratislavský dopravca vyradil z premávky osemnásť kĺbových autobusov prenajatých z Banskej Bystrice. Nové vozidlá, ktoré by ich nahradili, do mestskej hromadnej dopravy zatiaľ takmer vôbec nezaraďuje. Ide o autobusy SOR NB 18 City a Mercedes CapaCity.

Z bratislavského dopravného podniku nás informovali, že dopravca nemá záujem, aby nové vozidlá stáli a hneď, ako to bude možné, zaradí ich do premávky. Autobusy však treba najskôr zaplatiť, prihlásiť, vybaviť informačným systémom a podobne. Problémom sú však ,podľa našich informácií, najmä peniaze, ktoré mesto zatiaľ neuvoľnilo.

Dopravný podnik Bratislava, a.s., podpísal zmluvu so spoločnosťou Mercedes Benz Slovakia na dodávku veľkokapacitných autobusov CapaCity. Zmluvu v rámci prvej súťaže podpísali 29. októbra 2009 na základe úspešného uzatvorenia verejnej súťaže. Týka sa dodania 25 vozidiel a opcia platí na ďalších pätnásť kusov. Celkový objem týchto obstarávaných autobusov je 23,4 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty.

Víťazom v poradí druhého veľkého verejného medzinárodného obstarávania na nákup veľkokapacitných kĺbových autobusov sa stala česká spoločnosť SOR Libchavy. Dopravnému podniku Bratislava má dodať 100 naftových vozidiel. Za sto kusov autobusov dopravca zaplatí 27,2 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty a s daňou 32,368 milióna eur.

(rob)

Páčil sa vám článok?