Most cez rameno otvorili, promenáda je bezpečná

31.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Nový most cez Chorvátske rameno je už otvorený. Petržalčania tým získali späť aj bezpečnú promenádu pri jazere Draždiak, po ktorej doteraz jazdili autá a ohrozovali chodcov.

Otvorenie mosta cez Chorvátske rameno a časti komunikácie pri jazere Draždiak súviselo s prevádzkou novej súkromnej nemocnice na jeho brehu. Mestská časť v minulom roku povolila výstavbu súkromnej nemocnice bezprostredne pri jazere a investora zaviazala, aby ponad Chorvátske rameno k nej vybudoval aj samostatný prístup.

Tunajší starý most bol dlho uzatvorený pre havarijný stav. Autá preto jazdili okolo hotela, popri Chorvátskom ramene až k zdravotníckemu zariadenia. Narušili tak prechádzanie chodcov, ktorí dovtedy bezpečne chodili popri ramene. Navyše, šírka komunikácie pri ramene nebola podľa petržalskej samosprávy dimenzovaná pre dopravu.

Stavbu v minulých dňoch skolaudovali a sprístupnili verejnosti. Mestská časť teraz plánuje uzatvoriť prístup vozidiel na promenádu od nemocnice na Antolskej ulici pri hoteli a chce tam osadiť zábrany v podobe stĺpikov, čím sa do tejto časti Chorvátskeho ramena opäť vráti bezpečná pešia zóna. Zatiaľ sú osadené len značky Zákaz vjazdu, čo však niektorí vodiči nerešpektujú a po promenáde stále jazdia. Keď sa tento stav odstráni, ľudia budú môcť prejsť k Draždiaku a pokračovať po promenáde bez nebezpečenstva kolízie s autami.

Mestská časť tu v budúcnosti neráta s výstavbou budov, okolie jazera Draždiak chce kultivovať a využívať na relax a oddych s prírodným kúpaliskom. Zámeru zatiaľ bráni vedenie vysokého napätia nad jazerom. Petržalka v súčasnosti rokuje o urovnaní pozemkov na ktorých by viedla náhradná trasa. Aj územný plán mesta ráta s novou trasou vysokého napätia a miestna samosprávy by chcela mať stožiare preložené do konca toho roka.

Robert Lattacher

Petržalčania sa môžu tešiť na prechádzky po staronovej promenáde.
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?