Na Panónskej pri zjazde z mosta priechod nebude

23.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Pri zastávke MHD na Panónskej ceste pod Rusovskou cestou zatiaľ nepribudne priechod pre chodcov so svetelnou signalizáciou, ani bez nej. Ide o zastávku pri železničnej trati za zjazdom z Nového mosta, kde mnohí cestujúci prebiehajú cez štvorprúdovú Panónsku cestu.

"S priechodom sa zatiaľ neuvažovalo. Je možné použiť rampy - bezbariérový prístup, dostať sa na Rusovskú a po nej prekonať Panónsku cestu akoby nadchodom, znova použiť rampy a dostať sa na druhú stranu Panónskej cesty," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová. Bezbariérový nadchod môžu využívať občania aj pri prechádzaní ponad železničnú trať. Skracovať si cestu na Kopčiansku ulicu cez trať je totiž zakázané. Na Panónskej ceste tak v úseku od Nového mosta po City University budú aj naďalej iba dva priechody pre chodcov. Jeden je pri podchode popod železničnú trať na železničnú stanicu, druhý je za ním smerom k nadjazdu na Bratskej.

Miestny úrad v Petržalke doteraz neeviduje žiadnu žiadosť ani podnet na riešenie situácie, teda ani na vybudovanie priechodu pre chodcov. Hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy taktiež upozorňuje, že Panónska cesta je komunikáciou I. triedy, teda je v správe hlavného mesta. "Akékoľvek zmeny, dopravné úpravy, obmedzenia či riešenia môže robiť len magistrát. Môže tak spraviť len na základe súhlasu dopravného inžiniera," povedal pre agentúru SITA Andrassy. Vybudovanie priechodu by podľa neho mohlo zároveň vyvolať psychologický efekt, že je povolené prechádzať aj cez železničnú trať, nielen cez cestu. Už v minulosti polícia pokutovala obyvateľov, najmä psičkárov, ktorí si cestu často skracovali práve cez železničné koľaje. Otázkou podľa Andrassyho tiež zostáva, aký vplyv by malo vybudovanie priechodu so svetelnou signalizáciou pre plynulosť cestnej premávky. Panónska cesta sa totiž po uzatvorení Starého mosta pre autá stala najfrekventovanejšou cestou. "Hlavne v čase špičiek by to mohlo spôsobiť dopravné kolóny," konštatoval.

Pre budúcnosť zostáva otvorená otázka možného prepojenia sídliska s administratívnymi budovami, ktoré vznikajú popri Panónskej ceste pri železničnej trati.

(sita)

Páčil sa vám článok?