O infokanceláriu o električke je zatiaľ nízky záujem

21.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Na plánovaný nosný dopravný systém v Bratislave sa do novootvorenej informačnej kancelárie prišli v deň jej otvorenia opýtať štyria záujemcovia, jeden občan využil e-mailový kontakt. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa spoločnosti Metro Bratislava, a.s. Jana Murínová.

Kanceláriu pritom otvorila spoločnosť pre informovanie k výstavbe trate pre dlhoočakávanú električku spájajúcu Šafárikovo námestie s Petržalkou, v prvej etape s Bosákovou ulicou. Následne sa plánuje trať predĺžiť do Janíkovho dvora. Na opačnej strane, teda na Šafárikovom námestí by sa mala trať napojiť na existujúcu električkovú trať. Súčasťou prvej etapy je zároveň rekonštrukcia Starého mosta. "Pýtali sa, ako bude most vyzerať, ako sa bude opravovať, aké sú etapy," povedala Murínová.

Spoločnosť priznáva, že zatiaľ je to nízky záujem, podľa hovorkyne sa viac záujemcov očakáva, keď sa začne most rekonštruovať. V súčasnosti sa robia sanačné práce na pilieroch pod cestnou častou mosta, ktoré by mali trvať približne tri mesiace. Práce výrazne mestskú hromadnú dopravu ovplyvňujú, premávka je riadená semaformi. Sanácia pilierov mosta pod jeho železničnou časťou sa vykonala v roku 2009. "Cítiť, že je hlad po informáciách," konštatovala Murínová. Odborníci a kompetentní budú preto aj naďalej pripravení každú stredu medzi 15:00 a 17:00 h odpovedať na otázky verejnosti v infokancelárii spoločnosti na Muchovom námestí v Petržalke. V rovnakom čase je možné využiť aj e-mailovú adresu info@metroba.sk. V prípade záujmu zváži spoločnosť zmenu otváracích hodín.

Súčasťou prvej etapy je aj rekonštrukcia Starého mosta. V tejto súvislosti sa pripravuje medzinárodný tender na dodávateľa prác. Dodávateľ by mal byť známy v októbri tohto roka, samotné práce by mali trvať 15 až 18 mesiacov. Električka by mohla po niekoľkých zmenách termínov začať premávať koncom roka 2011, prípadne na prelome rokov 2011 a 2012.

Starý most by mal po rekonštrukcii slúžiť električke, vybudujú sa lávky pre peších a cyklistov. S návratom automobilovej dopravy sa zatiaľ nepočíta, hoci pri jej vylúčení z mosta koncom roka 2008 sa s tým počítalo. Otázna je aj budúcnosť autobusových liniek, ktoré v súčasnosti premávajú po Starom moste.

(sita)

Páčil sa vám článok?