Jednosmerné ulice mnohí nerešpektujú

18.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

V súvislosti so zjednosmerňovaním niektorých ulíc v Petržalke eviduje miestny úrad sťažnosti občanov. Jedna skupina sa sťažuje, že mnohí vodiči jednosmerný zákaz vjazdu nerešpektujú, druhá tvrdí, že polícia by mala byť tolerantnejšia.

Príkladom nerešpektovania dopravných predpisov je Fedinova ulica, ktorá sa nedávno stala jednosmernou a sťažnosti občanov potvrdil aj hovorca petržalskej samosprávy Ľubomír Andrassy. Problém podľa neho pritom nie je v zmene organizácie dopravy, ale v tom, že občania, najmä z okolia, sa sťažujú na nerešpektovanie dopravných predpisov niektorými vodičmi. Iní zase tvrdia, že polícia postupuje prísne a vodičov pokutuje namiesto toho, aby im dohovorila.

Ľ. Andrassy tvrdí, že tolerovanie porušovania zákona nie je možné. Na druhej strane podotkol, že je určitý rozdiel medzi domácimi vodičmi a návštevníkmi mesta, ktorí v spletitých uliciach Petržalky často zablúdia a nevedia nájsť cieľ. Tam si vie predstaviť miernejší postup polície.

Problémy sú vraj aj v parkovaní áut na chodníkoch, trávnikoch, či na miestach pre vozičkárov. V tejto súvislosti došlo k paradoxnému konfliktu medzi občanmi a mestskou políciou, ktorá pokutovala nedisciplinovaného vodiča na Námestí hraničiarov stojaceho na mieste vozičkára. Občania sa na policajtov osopili v momente, keď si plnili svoju povinnosť... Podľa mestskej polície, jej príslušníci počas prvých dvoch týždňov po zmene dopravnej situácie upozorňovali nepozorných vodičov na zjednosmernenie Fedinovej ulice a priestupky riešili väčšinou napomínaním.

“Keďže však motoristi aj po niekoľkých mesiacoch dopravné značky nerešpektujú a v dôsledku toho tu vznikajú kolízne situácie, zistené priestupky riešime aj ukladaním blokových pokút,” uvádza mestská polícia. V januári 2010 evidovali policajti na tejto ulici 210 priestupkov, 160 vyriešili v blokovom konaní a 50 napomenutím.

(rob)

Páčil sa vám článok?