Na Macharovej má byť verejné osvetlené parkovisko

2.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

V okolí Macharovej ulice blízko Šrobárovho námestia v bratislavskej Petržalke by mali vybudovať verejné parkovisko s osvetlením. Rozhodli o tom dnes poslanci. Poslanecké plénum tak prejavilo rovnaký názor ako niekoľko dotknutých obyvateľov na minulotýždňovej diskusii.

Tí dôrazne odmietli plánované vybudovanie parkoviska pre odtiahnuté autá z Petržalky a Starého Mesta. To tu chcela postaviť spoločnosť Car Towing, a.s., s ktorou podpísal nájomnú zmluvu starosta Milan Ftáčnik na päť rokov v polovici minulého roka. Zastupiteľstvo zároveň schválilo vypracovanie správy o možnostiach vybudovania parkovacieho domu v tejto lokalite. Materiál by sa mal následne dostať na verejnú diskusiu aj do zastupiteľstva.

Parkovisko by mala vybudovať mestská časť na vlastné náklady. Konkrétna suma však zatiaľ známa nie je. Isté je len to, že samospráva má na tento zámer v tohtoročnom rozpočte vyčlenených 10-tisíc eur. Otázkou však zostáva, či bude daná suma stačiť. Pravdepodobne však budú musieť poslanci pristúpiť k zmene rozpočtu, a to aj z toho dôvodu, že vypovedaním nájomnej zmluvy príde samospráva o 20-tisíc eur, ktoré mala ročne dostávať za prenájom od investora.

Na to upozornil aj prednosta úradu Marián Miškanin. Otázne tiež je, odkiaľ chce samospráva zobrať potrebné financie. Počas rozpravy zaznela v pléne aj pripomienka, že mestská časť nemá peniaze na budovanie parkovísk. Starosta zároveň upozorňuje aj na súčasnú finančnú krízu a jej dosah na fungovanie samosprávy.

Mestská časť chce týmto zámerom riešiť dlhodobý problém parkovania. Mnohí sa totiž sťažujú, že na ich parkoviskách parkujú aj ľudia z neďalekého administratívneho komplexu Digital park za železničnou traťou. Zámer mestskej časti je pritom dôvodom na vypovedanie nájomnej zmluvy. Predseda predstavenstva investorskej spoločnosti Radovan Valent uviedol, že sa výsledkom dnešného rokovania poslancov budú vo vedení spoločnosti zaoberať a vyvodia právne kroky. Tie však ešte konkretizovať nechcel. Projekt vybudovania dočasného parkoviska pre odtiahnuté autá však podľa neho stále existuje, bude sa však musieť nájsť iná lokalita.

Plocha bola v minulosti pôvodne prenajatá na vybudovanie hokejbalového ihriska. Pre neplatenie nájomného však bola nájomná zmluva v roku 2007 vypovedaná. Plocha bola dlho neudržiavaná, návrhy na vybudovanie bytových domov vedenie mestskej časti rázne odmietlo. Pri minuloročnej verejnej diskusii o parkovaní občania o vybudovanie verejného parkoviska záujem neprejavili. Betónová plocha s množstvom pneumatík zostala naďalej neupravená a neosvetlená. Často ju využívali napríklad autoškoly pri precvičovaní parkovania.

Minulý rok však prišiel investor s návrhom vybudovať tu dočasné parkovisko pre odtiahnuté vozidlá. Parkovisko aj pre autobusy a nákladné autá neprichádzalo podľa vedenia mestskej časti do úvahy, starosta nakoniec súhlasil s parkoviskom pre osobné autá a nájomnú zmluvu na pozemok podpísal. Investor tu chcel podnikať päť rokov, potom by sa celá plocha mala vrátiť mestskej časti. Celkové náklady päťročného projektu investora sú okolo 150-tisíc eur.

(sita)

Páčil sa vám článok?