Rožňavská je uzatvorená, blokujú ju kamióny

8.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

SPRÁVU PRIEBEŽNE AKTUALIZUJEME: Situácia s vodičmi kamiónov v Bratislave je podobná ako vo štvrtok. Desiatky kamiónov sú odstavené na Rožňavskej ulici v jednom jazdnom pruhu, mnohí vodiči v nich aj prespali. Rožňavská ulica je uzatvorená, polícia usmerňuje dopravu.

Podľa informácií bratislavského policajného hovorcu Františka Peczára ráno policajti riešili kamionistov, ktorí sa snažili upchať diaľničný obchvat na Prístavnom moste, išli v dvoch jazdných pruhoch 10 až 20 kilometrovou rýchlosťou. Polícia dopravu v hlavnom meste neustále monitoruje.

Kamióny v okolí Rožňavskej ulice pribúdajú

Rožňavskú ulicu, ktorú od štvrtka blokujú desiatky kamiónov po tom, ako ich tam odstavili policajti, polícia úplne uzavrela. Autodopravcovia, nespokojní s novým mýtnym systémom, odstavujú vozidlá na križovatke Rožňavskej s Tomášikovou. Kamióny, ktoré pribudli, odstavili v jednom jazdnom pruhu na Tomášikovej ulici. Na týchto miestach premávka pokračuje, všade je voľný minimálne jeden jazdný pruh.

Vodiči kamiónov sa sústredili na križovatke s transparentmi Únie dopravcov Slovenska, niekedy prechádzajúce kamióny nabádajú, aby spomalili alebo zastavili. Polícia riadi dopravu aj na neďalekej Vajnorskej ulici. Na mieste je aj bratislavský krajský policajný riaditeľ Pavel Brath. "Vyzvali sme správcu komunikácie, teda magistrát, aby zjednal nápravu," povedal pre SITA. Podľa aktuálnych vyjadrení vodiči kamiónov sú na tomto mieste rozhodnutí ostať dovtedy, kým sa ich zástupcom nepodarí stretnúť s premiérom Robertom Ficom.

Kamionisti naďalej blokujú dopravu

Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave František Peczár, dnes o 8.35 h vodiči nákladnej automobilovej dopravy prešli cez stredový ostrovček aj na druhú stranu Rožňavskej ulice. Kamionisti zablokovali teda oba jazdné pruhy v smere do mesta aj v smere von z mesta.

"Momentálne je situácia taká, že je úplne uzavretá Rožňavská ulica. Križovatku Rožňavská - Trnavská - Tomašiková riadi od 10.10 h bratislavská dopravná polícia. Okrem Rožňavskej ulici ktorú kvôli blokácii kamionistov odkláňame na priľahlé komunikácie, je v Bratislave situácia pokojná a všetky cesty sú prejazdné," informoval policajný hovorca.

Dopravcov pobúrili slová ministra

Autodopravcovia, ktorí protestujú proti novému mýtnemu systému, sú pobúrení medializovanými vyjadreniami ministra dopravy Ľubomíra Vážneho, že protestujú tí autodopravcovia, ktorí sa nezaregistrovali včas do systému a teraz zneužívajú situáciu.

Vodiči kamiónov, ktoré sú zablokované na Rožňavskej ulici v Bratislave, tvrdia, že všetky kamióny, ktorými do Bratislavy prišli, majú riadne zaregistrované v mýtnom systéme, na oknách majú palubné jednotky. Ďalšie príchody kamiónov do Bratislavy sú podľa nich protestom proti postupu polície, ktorá viacerým vodičom nákladných áut zobrala vodičské preukazy, keď sa pokúšali o pomalú protestnú jazdu. Okrem toho sa autodopravcom nepáči, že viaceré kamióny policajti zastavovali a kontrolovali počas presunu do hlavného mesta. Viacero áut je z tohto dôvodu údajne odstavených na rôznych parkoviskách po Slovensku.

Vodiči tvrdia, že po prvých skúsenostiach so slovenským mýtnym systémom majú pochybnosti o jeho právnom fungovaní. Uviedli príklad dvoch kamiónov, ktoré išli súčasne z rovnakej firmy do Belgicka a mýtny systém im vykázal rozdielne sumy mýtneho. Poukazujú aj na cenu mýtneho v zahraničí, kde je to podľa nich lacnejšie.

Premiér dopravcov prijme v pondelok

Predseda vlády SR Robert Fico je pripravený v pondelok 11. januára zorganizovať stretnutie so zástupcami Únie autodopravcov Slovenska. Požaduje však, aby ukončili "všetky aktivity, ktoré znepríjemňujú život verejnosti". Iba takýto spôsob komunikácie predsedu vlády SR so zástupcami autodopravcov môže viesť k nejakým riešeniam, informovala hovorkyňa predsedu vlády Silvia Glendová. Premiér je pripravený na rokovanie pozvať aj ministra dopravy Ľubomíra Vážneho a predstaviteľov spoločnosti SkyToll.

Kamionisti odmietli podmienku premiéra

Zástupcovia autodopravcov nespokojných so systémom elektronického mýta, ktorých kamióny sú zablokované na Rožňavskej ulici v Bratislave, nesúhlasia s podmienkou premiéra Roberta Fica, ktorý je ochotný sa s nimi stretnúť v pondelok 11. januára, ak ukončia všetky protestné akcie.

"Prečo sa s nami nestretne dnes, môžeme to ukončiť dnes," povedal jeden z nespokojných autodopravcov, ďalší dodal, "my si ho počkáme tu a prajeme mu pekný víkend".

Autodopravcovia tvrdia, že z kolóny na Rožňavskej sa pokúša odťahová služba odťahovať autá, údajne to robí na konci kolóny. Vodiči sa podľa vlastných vyjadrení budú snažiť zabrániť odťahovej službe v tomto počínaní.

Predseda vlády má iný program

Premiér Robert Fico dnes nemôže prijať zástupcov Únie autodopravcov Slovenska (UNAS), pretože už má iný program. Ako ďalej novinárov informovala hovorkyňa premiéra Silvia Glendová, predseda vlády nedostal žiadnu oficiálnu žiadosť od autodopravcov o stretnutie, ale je ochotný sa s nimi stretnúť v pondelok 11. januára. Autodopravcovia poslali premiérovi pozvánku len prostredníctvom internetu, čo podľa Glendovej nie je oficiálna žiadosť na stretnutie. Zástupcovia únie autodopravcov zatiaľ na Úrad vlády SR neprišli, hoci tak avizovali.

Podľa člena koordinačného výboru únie Rudolfa Páleša únia vo štvrtok poslala premiérovi list so žiadosťou o stretnutie v piatok na Úrade vlády SR v Bratislave. Situácia okolo zavádzania elektronického mýta si podľa vyhlásenia únie vyžaduje priamy premiérov zásah. Únia autodopravcov vo štvrtok nevylúčila organizáciu protestných akcií na podporu svojich požiadaviek na viacerých miestach Slovenska. Ako vo štvrtok uviedol Páleš, je možné, že protestné akcie sa môžu uskutočniť aj v iných mestách na Slovensku ako v Bratislave, napríklad v Košiciach alebo v Trnave.

Autodopravcovia žiadajú zníženie spotrebnej dane z motorových palív na priemernú úroveň okolitých krajín – benzín na 0,371 eura a naftu na 0,298 eura za liter. Chcú aj zníženie dane z motorových vozidiel, ako kompenzáciu za zavedenie elektronického mýta. Podľa autodopravcov by malo byť aj pozastavené fungovanie mýtneho systému až do prepracovania mapy spoplatnených ciest 1. triedy a mapa by mala byť rozdelená na podrobnejšie úseky s presným meraním skutočne najazdených kilometrov. Ďalšou požiadavkou je označenie všetkých spoplatnených úsekov ciest informačnou tabuľou na začiatku a konci úseku.

Kamióny na križovatke Bajkalská – Prievozská

Kolóna viacerých kamiónov a nákladných áut autodopravcov, ktorí protestujú proti novému systému elektronického mýta, blokuje aj jeden jazdný pruh na ceste v podjazde pod križovatkou Bajkalská – Prievozská v Bratislave. V kolóne sú kamióny z viacerých miest Slovenska. Na začiatku aj na konci kolóny sú policajti.

Situácia na Rožňavskej sa vyostruje

Situácia na Rožňavskej ulici v Bratislave, kde sú odstavené kamióny autodopravcov nespokojných s elektronickým mýtom, sa vyostruje po tom, ako sa odťahová služba pokúsila odtiahnuť jeden z kamiónov z kolóny.

Proti tomuto kroku sa postavili vodiči odstavených áut, ktorí sa teraz snažia vyjednávať s políciou. Na mieste posilnila svoju prítomnosť aj polícia, prišlo sem viacero hliadok, ktoré pôvodne dohliadali na dopravu na križovatke Rožňavská – Tomášikova. Na tomto mieste sú teraz aj policajní psovodi. Zatiaľ nie je jasné, či kamióny z kolóny začnú odťahovať, ale ťažká technika je tu už pripravená.

O ďalšom postupe rozhodnú do večera

Zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) oceňujú ochotu premiéra Roberta Fica stretnúť sa s nimi v pondelok 11. januára a rokovať o ich požiadavkách v súvislosti s mýtom. O tom, či prijmú jeho podmienku na stretnutie, aby dovtedy ukončili všetky protestné aktivity, majú rozhodnúť približne do 18:00. Predstaviteľ únie autodopravcov Jaroslav Polaček o tom informoval novinárov vo vestibule Úradu vlády SR.

"Sme tu len dvaja zástupcovia Únie autodopravcov. Požiadali sme všetky naše krajské štruktúry, krajských predstaviteľov, aby sme sa stretli. Budeme rokovať a hľadať riešenie o podmienke pána premiéra," povedal ďalej Polaček.

Blokádu zavinila polícia, tvrdia dopravcovia

Trestného oznámenia, ktoré avizoval Dopravný podnik Bratislavy (DPB) "na tých, čo úmyselne paralyzovali dopravu v hlavnom meste", sa autodopravcovia neobávajú. Podľa ich zástupcu Jaroslava Polačka sa pod blokádu kamiónov podpísala polícia.

"Polícia zablokovala dopravcov. Prechádzali mestom s tým, že idú protestovať, boli zablokovaní," povedal dnes novinárom. Ako dodal, trestné oznámenie dopravného podniku preto považuje za neopodstatnené. Zároveň zdôraznil, že všetci vodiči nákladných vozidiel, ktorí stoja v meste a protestujú proti podmienkam elektronického mýta, majú palubné jednotky a mýto riadne zaplatili.

Predseda predstavenstva DPB Branislav Zahradník tvrdí, že protest spôsobil podniku vážne problémy a zvýšenie nákladov na prevádzku. V blokovaných úsekoch vo štvrtok uviazlo asi sedem vozidiel mestskej dopravy, takže museli nasadiť náhradné vozidlá aj vodičov. "Nepopierame právo na protest. Každé konanie však má mať svoje hranice. Tento protest dopravcov, keď boli obmedzovaní aj cestujúci a iní dopravcovia, považujem za nešťastnú formu," uviedol Zahradník.

Dopravná situácia v Bratislave je už druhý deň komplikovaná. Na začiatku aj na konci kolóny sú policajti. Bratislavský krajský policajný riaditeľ Pavel Brath vyzval správcu komunikácie, ktorým je magistrát, aby zjednal nápravu na cestách.

Žiaden kamionista dnes neprišiel o doklady

Žiaden kamionista dnes neprišiel o doklady. Autodopravcovia, ktorí sú nespokojní s novým mýtnym systémom, chceli blokádou v uliciach hlavného mesta protestovať aj proti postupu polície, ktorá viacerým vodičom nákladných áut zobrala vodičské preukazy, keď sa pokúšali o pomalú protestnú jazdu.

"Polícia má oprávnenie zobrať vodičský preukaz alebo uložiť inú sankciu, ak vodič tvorí úmyselnú prekážku v cestnej premávke, žiadne vodičské preukazy však dnes policajti vodičom kamiónov nezobrali", uviedol bratislavský policajný hovorca František Peczár.

Vo štvrtok policajti v Bratislave odobrali jeden vodičský preukaz na Rožňavskej ulici, polícia však nevedela spresniť, či išlo o doklady vodiča kamiónu alebo iného vodiča.

(sita)
FOTO - SITA

Páčil sa vám článok?