Petržalčania budú parkovať lacnejšie

17.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Petržalská samospráva oznámila, že v budúcom roku bude záujemca o vyhradené parkovanie pre motorové vozidla platiť nižší poplatok, miestnu daň.

„Doterajšia sadzba dane za zaujatie verejného priestranstva sa totiž zníži z 0,13 eur/m2 a deň na 0,09 eur/m2 a deň. Ročná miestna daň v roku 2009 bola približne 625 eur, predpokladaná daň na rok 2010 je asi 430 eur. Zníženie miestnej dane o takmer tretinu navrhujú miestni poslanci na základe doterajších skúseností, využívania projektu vyhradeného parkovania zo strany verejnosti,“ informoval hovorca samosprávy Ľubomír Andrassy.

Petržalská samospráva podľa jeho slov očakáva, že táto zmena zvýši záujem o vyhradené parkovanie približne o 500 nových žiadostí a príjmy rozpočtu sa vďaka väčšiemu záujmu zvýšia o 160 000 eur.

„Za 18 mesiacov od spustenia projektu sme prenajali 288 parkovacích miest. Počas roka 2009 boli prijaté dve zmeny, ktoré rozšírili okruh žiadateľov aj na majiteľov motorových vozidiel kategórie N1 (v I. etape len kategória M1) a žiadateľ už nemusí byť len vlastníkom vozidla, môže používať služobné auto na súkromné účely. Vďaka tejto zmene sa za šesť mesiacov tohto roka zvýšil počet vyhradených parkovacích státí o 124. Dosiaľ bol najväčší záujem zaznamenaný v lokalite Dvory, kde je vyznačených 79 vyhradených miest. Poslanci vyčlenili na projekt 1600 z 18 000 existujúcich parkovacích miest,“ prezradil Ľubomír Andrassy.

Miestny úrad dočasne prerušil vydávanie rozhodnutí o vyhradení parkovacieho miesta, pretože pre nevyhovujúce poveternostné podmienky nie je možné do konca marca maľovať dopravne značenie. Samospráva bude teraz sumarizovať doručené žiadosti, posúdi žiadateľov z hľadiska dodržania platných zásad, nové rozhodnutia však vydá až v roku 2010.

(mm)
Páčil sa vám článok?