Z centra odťahujú najmä Bratislavčanov

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Odťahovanie vozidiel a zakladanie imobilizérov mestskými policajtmi v mnohých Bratislavčanoch vyvoláva pocit, že sa zameriavajú na zahraničných a mimobratislavských vodičov, ale najmä, že neustále chodia na „osvedčené“ miesta a iné priestupky si nevšímajú. V tejto súvislosti sme o vysvetlenie požiadali veliteľa Okresnej stanice Mestskej polície v Starom Meste Ivana HRICKA.

- Štatistika hovorí, že v júli sme v Starom Meste odtiahli 280 vozidiel, z toho áut s bratislavskými značkami bolo 190, mimobratislavských 52 a zahraničných 38. Z toho vyplýva, že tieto tvrdenia nie sú opodstatnené.

Z ktorých častí Starého Mesta sú najčastejšie odťahované vozidlá?

- Autá sa odťahujú najmä z pešej zóny a vyhradených boxov. Ide o boxy mestskej časti na Medenej ulici, magistrátne na Námestí SNP a boxy občanov. Vozidlá odťahujeme i na požiadanie v prípade, že bránia prejazdnosti alebo plynulosti cestnej premávky. V júli sme z pešej zóny odtiahli 56 áut, z vyhradených boxov 146 a z chodníkov 38 vozidiel. Hlavné komunikácie a prejazdné ťahy má v kompetencii štátna polícia.

Ako sa zmenila situácia v pešej zóne po osadení druhej strážnej búdky s kontrolovaným vjazdom na Uršulínskej ulici?

- Situácia v pešej zóne sa zlepšila. Problémy však máme s niektorými vodičmi, najmä diplomatmi. Riešili sme to v spolupráci s mestskou časťou, ministerstvom zahraničných vecí i úradom na ochranu ústavných činiteľov. Z medzinárodných zmlúv totiž pre Slovensko vyplývajú ohľadom diplomatov určité povinnosti, ktoré musíme rešpektovať. Dohodli sme sa, že pokiaľ diplomatické vozidlo zostane parkovať v pešej zóne, upozorníme zastupiteľský úrad, aby auto zaparkovali mimo komunikácie. Ak túto výzvu nerešpektujú, my to oznámime správe služieb diplomatického zboru na ministerstve zahraničných vecí. Inú možnosť nemáme. Ďalším problémom sú vozidlá označené značkou invalida, ale aj ťažké terénne vozidlá parkujúce v pešej zóne, ktoré odťahová služba nie je schopná odtiahnuť. V takomto prípade priestupok zdokumentujeme a postúpime na riešenie správnemu orgánu.

Zhováral sa Milan Šeršík
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?