Situácia je zlá a zrejme bude ešte horšia

5.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Dopravná situácia v druhom okrese, konkrétne vo Vrakuni, Podunajských Biskupiciach a na Dolných honoch je zlá a zrejme bude horšia. Podelím sa o moju skúsenosť s dennodennými dopravnými zápchami vo Vrakuni a súčasne by som si dovolil navrhnúť aj riešenie.

Do práce chodím ráno okolo siedmej, podobne ako stovky iných obyvateľov Vrakune a Dolných honov. Snažím sa pretlačiť cez úzku uličku medzi čerpacou stanicou OMV a SEAT na rohu Popradskej ulice. Zlievajú sa tam tri kolóny z troch výrazných smerov, a to z Podunajskej ulice, Komárovskej ulice a od veľkej križovatky pri Pentagóne, kde sa stretávajú ďalšie kolóny spolu s trolejbusmi. Jazdí sa tam krokom a čo inokedy prejdete za tri minúty, teraz idete pol hodiny.

Situáciu museli začať riešiť dopravní policajti ručným riadením dopravy na križovatke Vrakunská, Komárovská a Podunajská ulica, za čo im síce ďakujeme, ale situáciu to úplne nerieši.

Ako všade na sídlisku, aj u nás sa stavia na každej možnej a nemožnej ploche vhodnej na bývanie. Veľký počet nových áut preto hrozí z novostávb na križovatke pri Pentagóne (Dolce vita). Na Podunajskej ulici budú hneď dva veľké komplexy bytov, na Železničiarskej ul. ďalšie a ktovie, kde ešte naši zástupcovia na obecných úradoch podľahnú developerom a schvália ďalšie bytovky. Všetci noví obyvatelia raz budú jazdiť autami cez toto, doslova, hrdlo fľaše. Do mesta sa síce dá ísť aj napríklad cez kruhový objazd pri starej Vrakuni, no ten ani po vybudovaní nič nezlepšil, prípadne cez dvojprúdovku okolo Slovnaftu, kde je však situácia obdobná.

Navrhujem preto prepojiť štyrmi prúdmi dve už existujúce štvorprúdové komunikácie, a to Bajkalskú ulicu končiacu sa pod Prístavným mostom smer Podunajské Biskupice a štvorprúdovú Kazanskú ulicu smer Bajkalská okolo Slovnaftu.

Uvedomujem si finančnú a časovú náročnosť, no iné riešenie pri pohľade na mapu mesta nevidím. Existujúca štvorprúdová Gagarinova ulica sa končí ako Popradská ulica, cez ktorú vedie výpadovka na Šamorín a je nerozšíriteľná pre stavby rôznych obchodov po samotnú hranicu Popradskej ulice. Na navrhovanom prepojení zatiaľ nevidieť stavebné aktivity, čiže tam by malo byť dosť miesta.

Dušan Pagáč, Vrakuňa
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?