MHD využíva 80% prímestskych cestujúcich

4.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mestskú hromadnú dopravu (MHD) v Bratislave využíva 80% cestujúcich, ktorí do hlavného mesta prichádzajú prímestskými autobusmi. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pred dvoma týždňami robila Bratislavská integrovaná doprava (BID), a.s. Jeho cieľom bolo na piatich prestupných zastávkach zistiť počet a smer cestujúcich.

"Až štyri pätiny cestujúcich pokračujú z okrajových zastávok prímestskej dopravy do cieľa MHD," informoval generálny riaditeľ BID Alexander Ballek. Podľa neho bude preto potrebné v rámci Bratislavskej integrovanej dopravy, ktorá umožní cestovanie v kraji na jeden lístok, zaoberať sa prímestskými spojmi ako doplnkom mestskej dopravy.

Prieskum ďalej ukázal, že počet cestujúcich v Bratislave sa za 14 rokov zvýšil takmer o polovicu. Počet cestujúcich sa zvýšil na takmer všetkých prestupných bodoch, najviac na Račianskej, Púchovskej a na Zlatých pieskoch. Výnimkou bola Patrónka, kde počet klesol o takmer päť percent. Najviac cestujúcich smerovalo do mestských časti Staré Mesto, Ružinov a Nové Mesto. "Využívanie prímestskej dopravy značne narástlo, čo dokazuje nevyhnutnosť nového systémového riešenia hromadnej dopravy,“ povedal Ballek.

Z výsledkov prieskumu zároveň vyplýva, že rozhodujúcimi miestami nástupov do autobusov v kraji sú mestá v okruhu do 25 km od hlavného mesta. Ide najmä o Pezinok, Stupavu, Svätý Jur, Senec a Lozorno. Do Bratislavy pritom prichádzali ľudia zo 72 miest a obcí Bratislavského kraja.

"Prekvapujúco významný podiel cestujúcich prichádzal z Trnavského kraja, išlo o 24,8% zo všetkých cestujúcich," doplnil Ballek. Najviac ich prichádzalo z okresov Dunajská Streda, Trnava a Galanta. „Bude potrebné uplatniť integrovaný dopravný systém aj na územie Trnavského kraja, aspoň na jeho vybrané okresy,“ dodal Ballek.

(sita)

Páčil sa vám článok?