Obyvatelia Koliby kvôli Trinástej ulici začali s petíciou, miestny úrad vraj koná

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Pyrenejskej, Čremchovej a ďalších ulíc na Kolibe sa obávajú, že po dokončení výstavby v lokalite Čremchovej ulice ostanú odrezaní od sveta, začali petičnú akciu.

O probléme sme v Bratislavských novinách prvý raz informovali pred rokom a situácia sa odvtedy stále nevyriešila. Pripomeňme, že podľa pôvodného územného plánu zóny Koliba - Kamenné sady bola cestná komunikačná situácia Pyrenejskej ulice riešená jej prepojením s Čremchovou ulicou. Na pozemkoch, cez ktoré malo prepojenie (Trinásta ulica) viesť, však spoločnosť Polaris Gama začala stavať rodinné domy. Na základe prijatých zmien a doplnkov územného plánu zóny bola pôvodná trasa prepojenia presunutá južnejšie. Podmienkou tejto zmeny územného plánu bol súhlas firmy Polaris Gama s prepojením Pyrenejskej ulice s Čremchovou. Dnes je už Trinásta ulica pred dokončením - a tu je problém.

V petícii sa uvádza, že výstavba rampy, ktorá uzatvára Trinástu ulicu, je postavená bez stavebného povolenia, a to už niekoľko rokov, o čom obyvatelia Koliby niekoľkokrát informovali zainteresovaných, ale dodnes nedošlo k náprave. Obyvatelia, ktorí už deviaty rok majú sťažené dopravné spojenie, sa už niekoľkokrát obrátili na Miestny úrad mestskej časti Bratislava - Nové Mesto. „Na naše požiadavky sme dostali kladné stanoviská úradu, ale problém ako taký sa pre obyvateľov dotknutých ulíc dosiaľ nevyriešil,“ píše sa v liste, ktorý adresovali novomestskému starostovi Richardovi Frimmelovi. V ňom ho prosia, aby pri riešení situácie zohľadnil uspokojenie základných životných potrieb najmä obyvateľov Pyrenejskej ulice.

Obyvatelia v petícii žiadajú, aby miestny úrad neakceptoval obštrukcie zo strany firmy Polaris Gama pri snahe o ďalšiu etapizáciu kolaudácie Trinástej ulice a aby nevydával majiteľom neskolaudovaných domov na Trinástej ulici ani časovo obmedzené kolaudačné rozhodnutia do času skolaudovania celej Trinástej ulice. Keďže podľa cestného zákona je každá cesta verejná, úrad žiadajú, aby po kolaudácii Trinástu ulicu vyhlásil za verejnú.

„Predmetný stavebný pozemok je súkromným majetkom so všetkými právami a povinnosťami stavebníka vyplývajúcimi z platných právnych predpisov,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré nám poskytla hovorkyňa starostu Valéria Reháčková.

„Stavebné povolenie vydal Okresný úrad Bratislava III, odbor dopravy a cestného hospodárstva 26. júna 2000, pričom v ňom nebola stanovená lehota dokončenia odovzdania komunikácie do užívania. Vzhľadom na vydané stavebné povolenie (nie je časovo obmedzené) je možné pri kolaudácii postupovať aj po čiastočných úsekoch, čo aj investor stavby využíva. Mestská časť Bratislava - Nové Mesto nemá zákonnú možnosť vstupovať do uvedeného pôvodného stavebného povolenia. Nie je však pravda, že mestská časť vo veci nekoná - v súčasnosti sa uskutočňuje kolaudačné konanie ďalšej časti komunikácie, ktorá je užívaniaschopná. Tá je nutná na kolaudáciu rodinných domov v tejto časti územia.“

Páčil sa vám článok?