Integrovanú dopravu by mali spustiť už budúci rok

22.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Jednotný cestovný lístok pre všetky druhy verejnej hromadnej dopravy v Bratislavskom kraji by sa mal začať používať už od budúceho roka. Nový cenník budú schvaľovať zastupiteľstvá hlavného mesta a Bratislavského samosprávneho kraja.

"Ceny sme navrhli tak, aby zohľadňovali príjmy ľudí a pritom ich motivovali k uprednostneniu hromadnej dopravy pred používaním osobných áut," informoval generálny riaditeľ spoločnosti Bratislavská integrovaná doprava (BID) Alexander Ballek.

V súčasnosti ovplyvňuje cenu lístka počet prejdených kilometrov, po novom by mali platiť cestujúci v závislosti od počtu prejdených zón. V súčasnosti sa zóny už uplatňujú v Bratislave. So zámerom musia súhlasiť aj jednotliví prepravcovia.

Kombinovaný lístok budú môcť cestujúci využívať v autobusoch, trolejbusoch a električkách v Bratislave, ako aj v autobusoch a vlakoch na území regiónu. Podľa Balleka je to výhodné najmä pre ľudí, ktorí využívajú regionálnu i mestskú hromadnú dopravu.

"Lístok bude platiť u všetkých dopravcov, pričom jeho cena bude výhodnejšia než súčasná kombinácia samostatných lístkov," myslí si. Štandardný kombinovaný hodinový jednorazový lístok pre dve zóny na území mesta aj kraja by mal stáť 1 €.

Cena štandardného jednorazového hodinového lístka pre Bratislavu je navrhovaná na 70 centov, pre dve zóny v regióne na 60 centov. Najdrahší kombinovaný cestovný lístok pre všetky zóny s platnosťou 165 minút bude potom stáť 2,60 €. Zľavnené cestovné lístky, ktoré budú môcť využívať deti, žiaci, študenti a občania nad šesťdesiat rokov, budú o polovicu lacnejšie. Turistický cestovný lístok na 24 hodín a všetky bratislavské i mimobratislavské zóny si bude možné kúpiť za 6,50 €.

Pri používaní predplatných lístkov budú mať cestujúci zľavy, čím ich chcú podľa Balleka cenovo motivovať. Napríklad mesačný predplatný lístok pre Bratislavu a jednu mimobratislavskú zónu bude stáť 32,40 €, deväťdesiatdňový predplatný lístok pre Bratislavu a tri mimobratislavské zóny 124,20 € a ročný sieťový predplatný lístok pre Bratislavu a všetky mimobratislavské zóny 867,70 €. Dôchodcovia budú môcť využívať celoročnú sieťovú kartu pre všetky trate za 20,80 €.

"Hoci cena cestovných lístkov pre niektorých cestujúcich mierne vzrastie, na druhej strane budú môcť využívať všetky druhy dopravy, čo im urýchli cestovanie," doplnil Ballek.

Bratislavská integrovaná doprava je akciovou spoločnosťou hlavného mesta (35 %) a Bratislavského samosprávneho kraja (65 %) za účelom integrácie dopravných služieb.

(sita)

Páčil sa vám článok?