Cesta nad Sihoťou si vyžaduje opravu

9.8.2009
0
Páčil sa vám článok?

Cesta nad Sihoťou v bratislavskej Karlovej Vsi si vyžaduje opravu. Na niektorých miestach je poškodená zosúvaním svahu, hrozí jej preto prepadnutie. Pre agentúru SITA to uviedla karloveská starostka Iveta Hanulíková.

Ide o cestu približne v strede kopca, ktorá je súbežná s cestou na Devín. Pôvodne bola táto cesta vybudovaná pre konské povozy. Keďže sa však aj tu začali stavať rodinné domy, do cesty tak boli uložené inžinierske siete ako plyn a voda a cesta bola následne pokrytá asfaltom. Slúžiť mala výlučne ako prístupová cesta k rodinným domom. "Svah začal postupne eróziou praskať a objavovali sa i lokálne zosuvy. V niektorých častiach je preto tento svah vyspravený," povedala Hanulíková.

Podľa starostky sa však v súčasnosti objavil väčší zosuv svahu a padajúce kamene môžu ohroziť aj premávku medzi Karlovou Vsou a Devínom. Cesta na Devín je totiž hlavnou cestou, po ktorej premáva doprava vrátane MHD medzi oboma spomínanými mestskými časťami. Mestská časť preto nechala vypracovať statický posudok ako ja stavebný projekt na sanáciu tohto svahu. Projekt odhaduje náklady na približne 332-tisíc eur.

"Problém sa javí ako vážny avšak predpokladáme, že k dátumu začiatku prác na sanácii by sa nemal radikálne zhoršiť. Naši pracovníci i pracovníci magistrátu cestu najmä po dažďoch monitorujú," doplnila Hanulíková. V júlovom liste z magistrátu sa pritom uvádza, že po dodaní dopravno-inžinierskeho posudku a projektu na stavebné povolenie na sanáciu poškodeného svahu "požiadajú mestskú organizáciu Generálneho investora Bratislavy (GIB) o prednostnú realizáciu havarijného stavu svahu na Devínskej ceste." Termín by malo určiť septembrové mestské zastupiteľstvo, kde sa bude rokovať aj o zmene rozpočtu hlavného mesta.

Ako ďalej uviedla, pokiaľ budú vodiči rešpektovať osadenú dopravnú značku - zákaz vjazdu motorových vozidiel - na ceste nad Sihoťou, bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí. Situácia si však podľa nej vyžaduje opatrnosť vodičov medzi Karlovou Vsou a Devínom.

(sita)

Páčil sa vám článok?