Trolejbusová doprava bude v nedeľu zadarmo

15.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

Trolejbusová doprava v Bratislave bude v nedeľu pre cestujúcich zadarmo. Hlavné mesto si práve 19. júla pripomína 100. výročie trolejbusovej dopravy. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Branislav Zahradník.

Okrem toho bude pripravená bezplatná jazda duobusom po historicky prvej bratislavskej trolejbusovej linke z Predstaničného námestia na Železnú studničku. Späť do minulosti sa budú môcť záujemcovia vrátiť od 10:00 do 18:00, duobus bude premávať v polhodinových intervaloch.

"Na Železnej studničke bude vystavený jediný historický trolejbus, ktorý sa zachoval," povedal Zahradník. Pripravené budú tiež informácie zo 100-ročnej histórie trolejbusov v hlavnom meste – jej začiatky, vzostupy i pády. Dopravný podnik v súčasnosti plánuje rozšírenie tratí aj nákup vozidiel. Do konca roka by chcel vypísať súťaž na nákup 20 trolejbusov za takmer 10 mil. eur.

Prvá informácia o trolejbusovej doprave v Bratislave sa objavila 15. júla 1909, fungovať začala o štyri dni neskôr, teda 19. apríla. Ešte predtým, teda v máji a júni sa podarilo osadiť stožiare pre trolejbusovú linku. Prvá trať viedla od Palugyayovej kúrie spod stanice cez súčasnú Pražskú, Brniansku, Patrónku až do Vydrickej doliny na Železnú studničku. Lístok stál 50 halierov.

Trolejbusová doprava vznikla ako lacnejšia a ekologickejšia náhrada za električky. V tejto súvislosti vznikla účastinná spoločnosť, v ktorej bolo mesto hlavným akcionárom. Spoločnosť vtedy zakúpila šesť historických vozidiel, z čoho štyri boli letnou verziou, teda boli otvorené. Prvé roky boli pre trolejbusovú dopravu ziskové.

Postupne sa však situácia zmenila a v roku 1915 bola doprava pozastavená. Trolejbusová doprava bola obnovená v roku 1947, v 50-tych rokoch minulého storočia zažívala rozmach. V nasledujúcich dvoch desaťročiach sa však opätovne objavovali úvahy o jej zrušení, ale nestalo sa tak. V 80-tych a 90-tych rokoch sa začalo s rozširovaním trolejbusovej dopravy.

V Bratislave je v súčasnosti 47,8 km trolejbusových tratí a 106 km trolejového vedenia. Dopravný podnik má 106 trolejbusov. Najvyťaženejšia je pravdepodobne linka na Dolné hony.

(sita)

Páčil sa vám článok?