Počet odtiahnutých áut klesá, papúč pribúda

14.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská polícia zaznamenala v posledných mesiacoch zvýšený počet osadených imobilizérov na nesprávne parkujúce vozidlá. Počas mesiacov február až máj nasadili príslušníci MsP imobilizéry na 10 302 áut, pričom v blokovom konaní vyzbierali na pokutách za spáchané priestupky vyše 107-tisíc €.

Vlani nasadili v rovnakom sledovanom období "papuču" na 8 327 áut a v blokovom konaní vyzbierali na pokutách približne 62-tisíc €.

"S účinnosťou nového cestného zákona sa rozšírili dôvody, kedy je možné použiť imobilizér. Je to napríklad aj zastavenie a státie na cestnej zeleni a inej verejne prístupnej zeleni. Aj z tohto dôvodu stúpli za sledované obdobie počty nasadených imobilizérov oproti roku 2008. Je to teda aj zmenou legislatívy," konštatoval viceprimátor Tomáš Korček.

Ako ďalej uviedol, príslušníci MsP kontrolujú dodržiavanie zákona o cestnej premávke priamo pri výkone služby. "Takéto priestupky sú zaznamenávané aj kamerovým systémom mestskej polície, prípadne telefonicky nahlasované občanmi či už na číslo tiesňového volania, alebo na naše okrskové stanice," uviedol námestník. Za priestupok môžu policajti uložiť na mieste blokovú pokutu do výšky 60 €. Ak priestupca odmietne na mieste zaplatiť blokovú pokutu, prípad odstúpia na príslušný správny orgán. V prípade dopravných priestupkov je to dopravný inšpektorát PZ SR.

Pokiaľ ide o štatistiku priestupkov z oblasti bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke, počty odtiahnutých áut klesajú. MsP odstránila za obdobie február až máj 2009 z bratislavských ciest 2 539 vozidiel, pričom priestupcovia zaplatili blokové pokuty celkovo vo výške 18 795 €. V minulom roku, keď ešte platil starý zákon o premávke na pozemných komunikáciách, odstránili v sledovanom období 3 339 áut a na blokových pokutách vyzbierali okolo 19,7-tisíca €.

V súvislosti so súčasným zákonom o cestnej premávke je podľa Korčeka tiež potrebné uviesť, že s účinnosťou nového zákona pribudli príslušníkom mestských a obecných polícií niektoré nové oprávnenia. V rámci základných úloh príslušníci objasňujú a v blokovom konaní prejednávajú priestupky vyplývajúce zo všeobecnej úpravy cestnej premávky, ktorou sa zakazuje zastavenie, státie a vjazd vozidiel. Nový cestný zákon priniesol aj úpravy, ktoré má správca komunikácie napríklad pri odstraňovaní vozidiel. Podľa predchádzajúceho zákona mohol správca komunikácie vozidlo priestupcu odstrániť v prípadoch, ak stálo auto na miestach, kde je zastavenie alebo státie zakázané, prípadne ak sa nachádzalo na parkovisku vyhradenom pre vozidlá s osobitným označením a takéto vozidlo nemalo príslušné označenie.

Podľa nového cestného zákona sú medzi priestupkami proti bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke aj také, ak vodič motorové vozidlo zaparkoval napríklad na cestnej zeleni a inej verejne prístupnej zeleni. "V takýchto prípadov môže príslušník MsP nasadiť na vozidlo imobilizér. Do účinnosti novely cestného zákona sme tento spôsob parkovania prejednávali ako porušenie všeobecne záväzného nariadenia tej ktorej mestskej časti, ktoré takýto spôsob parkovania zakazovalo," spresnil Korček.

(sita)

Páčil sa vám článok?