Dve mestské časti plánujú zjednosmerniť ďalšie ulice

4.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mestské časti Staré Mesto a Petržalka plánujú zjednosmerniť ďalšie miestne komunikácie 3. a 4. triedy. Chcú tým znížiť nežiaduci tranzit, najmä však vyriešiť problémy s parkovaním na týchto uliciach.

V Starom Meste sa plánované zjednosmernenie týka lokality ohraničenej ulicami Mudroňova, Stará vinárska, Novosvetská, Nekrasovova, Kalvária, Pražská, Štefánikova a Palisády. Samospráva už pripravila projekt zjednosmernenia a obmedzenia rýchlosti v tejto zóne na 30 km/h.

V máji bol projekt prerokovaný v dopravnej komisii miestneho zastupiteľstva a v operatívnej komisii magistrátneho oddelenia prevádzky dopravy. Následne bude predložený obyvateľom dotknutej lokality na verejnú diskusiu a pripomienkovanie.

V polovici mája staromestská samospráva zjednosmernila Beskydskú ulicu v smere z Karpatskej na Šancovu ulicu. Táto zmena priniesla vylúčenie nežiadúceho tranzitu zo Šancovej smerom na Kolibu, upokojenie dopravy v lokalite, nové parkovacie miesta a vyššiu bezpečnosť pre deti v materskej škole na Beskydskej ulici.

Podobným spôsobom chce staromestská samospráva riešiť aj neúnosnú dopravnú situáciu v oblasti ohraničenej ulicami Mýtna, Štefanovičova, Žilinská a Šancová, kde niektoré ulice už jednosmerné sú, situácia si však vyžaduje aj zjednosmernenie zvyšných komunikácií 3. a 4. triedy.

K zjednosmerneniu ulíc sa chystajú aj v Petržalke. Tam však ešte nemajú jasno, ktorých ulíc by sa mala zmena dotknúť. Petržalská samospráva to chce riešiť na plánovanej verejnej diskusii vo štvrtok 4. júna 2009 v podvečer v CC Centre na Jiráskovej ulici. Obyvatelia Petržalky už v nedávnej elektronickej diskusii navrhli zjednosmerniť napríklad ulice Fedinova, Bulíkova či Belinského.

V Petržalke je v súčasnosti zhruba 19-tisíc parkovacích miest, obyvatelia a návštevníci mestskej časti by však potrebovali ďalších približne 60-tisíc parkovacích miest.

Najvyšší čas začať uvažovať o zjednosmernení ulíc majú aj Ružinovčania. Týka sa to najmä oblasti v okolí Daxnerovho námestia, ktorá je ohraničená ulicami Záhradnícka, Miletičova, Košická, Páričkova, Svätoplukova. Tunajšie komunikácie 3. a 4. triedy sú úzke, obojsmerné, autá parkujú po oboch stranách a častokrát sú neprejazdné, pretože dve protiidúce autá sa nemajú kde vyhnúť.

Slavo Polanský
Páčil sa vám článok?