Vodičov, ktorí zavinili nehody, prepustili

3.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava, a.s., sa rozhodol prepustiť vodičov električiek, ktorí nedávno spôsobili nehody. Došlo pri nich k vykoľajeniu vozidiel a zranilo sa aj niekoľko ľudí.

Podľa predsedu predstavenstva dopravného podniku Branislava Zahradníka ukončené vyšetrovanie príčin nedávnych kolízií električiek potvrdilo, že nehody spôsobili vodiči mestskej hromadnej dopravy. Dôvodom bolo neprispôsobenie jazdy a nedodržanie predpisov.

„Vzhľadom na to, že išlo o hrubé zanedbanie povinnosti vodiča mestskej hromadnej dopravy a k chybám, pri ktorých bola ohrozená bezpečnosť cestujúcich, ale aj k vysokým majetkovým škodám, sme rozhodli o rozviazaní pracovného pomeru s oboma vodičmi,“ konštatoval.

Ďalej uviedol, že trestné oznámenie spoločnosť nebude podávať, pretože prípady vyšetruje polícia, ktorá tak môže urobiť. Prepustenie je podľa neho aj určitou výstrahou pre ostatných vodičov. Informoval tiež, že vinníkom nehody odobral dopravca oprávnenie viesť električku. Pracovný pomer s nimi nerozviazal okamžitou výpoveďou, ale výpovednou lehotou.

Po nehodách električiek dôjde podľa Branislava Zahradníka k zintenzívneniu školení, ale aj prísnejším psychologickým a diagnostickým metódam výberu vodičov. „Takéto prípady znižujú dôveru verejnosti k celému dopravnému podniku z hľadiska bezpečnosti, preto nemôžeme zostať proti tomu ľahostajní,“ uviedol. „Dopravný podnik si uvedomuje, že infraštruktúra mestskej hromadnej dopravy nie je stále ideálna a aj preto musia vodiči jazdiť opatrnejšie,“ dodal B. Zahradník.

K prvej nehode električky došlo v piatok 15. mája 2009 na výhybke pred Vozovňou Krasňany. Príčinou vykoľajenia bola neprimeraná rýchlosť vozidla na výhybke. Namiesto povolenej rýchlosti 10 km/h išlo rýchlosťou 17,2 km/h. Pri nehode sa päť ľudí ľahko zranilo. Škoda dosiahla 150 000 eur.

Druhá nehoda sa udiala v pondelok 18. mája 2009 v smere z Radlinského na Ulicu Ivana Karvaša a zranila sa pri nej jedna osoba. Išlo o električku číslo 16. Zranenú cestujúcu previezli do nemocnice na ošetrenie. Škodu odhadli na takmer 40 000 eur.

Nehody električiek z viny jej vodiča nie sú veľmi časté. Väčšinou je pri nich vinný vodič auta, ktorý urobí chybu pri odbočovaní cez koľaje, ktoré križujú cestu, tým že nedá prednosť.

(rob)

Páčil sa vám článok?