Na príchod autobusu upozorní displej

13.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava, a.s., nainštaloval v minulých dňoch na zastávke autobusov na Molecovej ulici prvý dynamický displej. Ten má v reálnom čase informovať cestujúcich o príchode autobusov nie podľa grafikonu, ale podľa reálnej dopravnej situácie v meste.

Zariadenie určite poznajú Bratislavčania z mnohých európskych metropol, kde cestujúcim uľahčuje čakanie na mestskú dopravu. V týchto dňoch by mal byť displej na Molecovej úplne funkčný z hľadiska odpočítavania času, kedy príde vozidlo v reálnom čase na zastávku.

Zariadenie je dvojriadkové, čo umožní zobrazenie príchodu dvoch vozidiel. Dopravca vychádzal z požiadaviek cestujúcich, ktorí chcú byť informovaná, aj vzhľadom na možné objektívne zdržanie liniek, kedy skutočne daný spoj príde na zastávku a podľa toho sa zariadiť.

Dopravný podnik Bratislava, a.s., predpokladá, že v neskoršom období by mohlo dôjsť k rozšíreniu systému aj na ďalšie zastávky MHD. Prioritne by išlo o tie, ktoré sú na dôležitých prestupných uzloch.

Prvotné náklady na prevádzku displeja na zastávke na Molecovej ulici sú asi 5000 eur. Reakcie cestujúcich podľa dopravcu ukazujú, že by tento systém privítali najmä na nočných spojoch MHD.

(rob)

Páčil sa vám článok?