Do Rajky chcú odviezť vyše 130-tisíc ľudí

13.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

O pripravovanej medzinárodnej autobusovej linke na trase Bratislava - Rajka, ktorá by mala začať premávať na jeseň tohto roka, sme sa pozhovárali s prvým námestníkom primátora, zodpovedným aj za dopravu, Milanom CÍLEKOM.

- Projekt prepojenia s maďarskou obcou Rajka prišiel po stupňujúcom sa tlaku a žiadostiach samotných obyvateľov prihraničných obcí, ktorí chceli priame spojenie s hlavným mestom. Pôjde o napojenie pre 7000 obyvateľov obcí Jarovce, Rusovce, Čunovo a Rajka.

Ako sa projekt financuje a nebude linka stratová?

- Financuje ho Európsky fond regionálneho rozvoja, z ktorého čerpáme 337 506 eur. Mesto prispelo sumou 19 853 eur a štát dal 39 707 eur. Náklady sú dohromady 397 066 eur. Vzhľadom na súčasnú situáciu je predbežná cena jedného lístka do Rajky stanovená na 60 centov. Pri dvoch vozidlách a štyroch vodičoch denne sa ráta s tým, že úplné náklady budú takmer 341 900 eur.

Aké autobusy budú na linke 801 jazdiť, kadiaľ povedie jej trasa?

- Trasa vozidiel typu SOR C 10,5 sa začne pri novej budove SND, autobus pôjde ďalej po Moste Apollo, popri Ekonomickej univerzite cez Bzovícku ulicu, ďalej cez Jarovce, Rusovce a v Čunove zastaví na novej zastávke pod názvom Schengenská a Čunovo - záhrady. V Rajke bude stáť na Kossuth Lajos utca a konečnú bude mať na železničnej stanici v Rajke.

Ako často budú autobusy jazdiť a koľko ľudí by mali prepraviť?

- Predpokladá sa, že denne urobí jeden autobus osemnásť jázd, v čase medzi piatou ráno a jedenástou večer. Pri dvoch autobusoch sa odhaduje, že za rok sa na tejto linke prepraví približne 131 400 cestujúcich. Konkurenciu verejnej autobusovej dopravy v tejto oblasti nemáme. Jediným spojom je rýchlik z Bratislavy, ktorý odchádza okolo štvrtej a z Rajky pred jedenástou hodinou večer. Cestovné tam vyjde na viac ako 2 eurá. Drahšia je však aj cena jazdy osobným autom - pri vzdialenosti asi 25 kilometrov od mesta a priemernej spotrebe 9 litrov na 100 kilometrov by bola cena jednej cesty 2,24 eura.

Kedy bude projekt pripravený?

- V prípade, že všetko vyjde, autobusovú linku do Rajky by sme mali sprístupniť už na jeseň 2009.

Zhováral sa Robert Lattacher
Páčil sa vám článok?