V MHD testujú osemnásťmetrový SOR

13.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mestský dopravca skúša v týchto dňoch na bratislavských cestách veľkokapacitný kĺbový autobus značky SOR BN 18 City českého výrobcu SOR Libchavy. Do mestskej hromadnej dopravy je zaradený na dva týždne.

Podľa informácií z dopravného podniku, ide o bežné neplatené testovanie kĺbového autobusu. Dopravca si chce vytvoriť objektívny obraz o schopnosti tohto druhu vozidla v podmienkach hromadnej dopravy v hlavnom meste. Nasadený je priebežne na spoj číslo 88, alebo 94.

Ide o nový model mestského kĺbového autobusu, ktorý je dlhý vyše 18 metrov. Má 5 dverí, 44 miest na sedenie a až 117 cestujúcich v ňom môže stáť. Spolu teda odvezie 161 ľudí. Autobus môže ísť rýchlosťou 80 km/h.

SOR BN 18 je predĺženou verziou nízkopodlažného vozidla SOR BN 12, z ktorého niekoľko kusov jazdí aj v bratislavskej MHD. Od tejto spoločnosti jazdia v meste krátke autobusy BN 9,5, ktoré sú nasadené do menších mestských častí.

Dopravný podnik testoval vo februári 2008 aj jeden z najväčších kĺbových autobusov na svete – veľkopriestorový autobus Mercedes CapaCity. Je špeciálne vyvinutý pre linky s mimoriadne vysokým počtom pasažierov. Jediný kus, ktorý kúpila súkromná spoločnosť, jazdí medzi Petržalkou a nákupným centrom Avion.

(rob)
FOTO - SOR

Páčil sa vám článok?