Drzých vodičov zastavia len zábrany

30.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská verejnosť už pozná meno úradníka, ktorý z dunajskej promenády urobil cestu štvrtej triedy. Je ním vedúci referátu dopravy Miestneho úradu Staré Mesto Vladimír Glasa.

Ten v reakcii na článok zo 16. apríla (BN 14/2009) tvrdí, že z dunajskej promenády nie je možné absolútne vylúčiť dopravu. Podľa neho je tam potrebné umožniť vjazd vozidlám správcu komunikácie, lebo jeho základnou povinnosťou je čistenie chodníka, trávnika, orezávanie stromov. To bol aj dôvod, prečo sem musela mestská časť Bratislava - Staré Mesto osadiť dopravnú značku ZÁKAZ VJAZDU, ktorá má zastaviť všetkých motoristov - s výnimkou spomínaných.

Skúsenosti z bratislavských námestí, priestranstiev a chodníkov však ukazujú niečo iné. Nedisciplinovaných vodičov žiadna značka nezastaví. Donedávna sme sa o tom presviedčali na Námestí M. Benku, pred Prezidentským palácom alebo pred Metropolkou. Všade tam parkujúcich vodičov zastavili až pevné zábrany v podobe liatinových stĺpikov. Stĺpikov, ktoré sú nekompromisné, neúplatné, bdejúce 24 hodín denne a navyše neporovnateľne lacnejšie ako mestskí policajti, ktorí môžu energiu šetriť na dôležitejšie zásahy.

Či sa to pánovi úradníkovi Glasovi páči alebo nie, toto jediné platí na nespratných majiteľov áut. Je však smutné, že namiesto toho, aby z moci úradnej, ktorá mu bola zverená, chránil chodcov, cyklistov a korčuliarov, ktorým je dunajská promenáda určená, robí opatrenia, ktorými ohrozuje ich bezpečnosť.

Argumentovať čistením chodníka, či orezávaním stromov je smiešne. Chodníky nečistia mechanizmy, ale zametači, ktorí nestoja na kolesách.

Vyhláška hovorí jasne. Chodník je určený výlučne chodcom a v civilizovaných krajinách sa aj práce, za ktoré zodpovedá správca, dajú robiť tak, aby čo najmenej obťažovali občanov.

(mil)

Páčil sa vám článok?