Bude jazdiť viac autobusov pre hendikepované deti

19.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Počet špeciálnych autobusov pre hendikepované deti v Bratislave by sa mohol zvýšiť. Pre agentúru SITA to uviedol predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Branislav Zahradník.

V súčasnosti prevádzkuje dopravný podnik dva takéto upravené autobusy, ktoré vozia deti zo štvrtého mestského obvodu a z Petržalky na Mokrohájsku. Vozidlá nemajú klasické sedadlá, ale priestor na zachytenie vozíkov pre telesne postihnuté osoby.

Dôvodom plánovaného zvýšenia počtu vozidiel je okrem "dosluhovania" súčasných autobusov aj nárast počtu hendikepovaných detí. Ide najmä o mestské časti Ružinov a Nové Mesto. "Bratislava musí na to reagovať, sú to tiež naši občania. Je logické, že ich nemôžeme prepravovať štandardnými autobusmi," povedal Zahradník.

V tejto súvislosti dopravný podnik už rokuje s mestom i krajom. Potvrdil to aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Vladimír Bajan. "Vyzerá to, že nájdeme riešenie, aby sme tento rok spustili dva autobusy a budúci rok možno ďalšie," povedal pre agentúru SITA Bajan. Župan si však vie predstaviť, že autobusy by mohli zvážať telesne postihnuté deti nielen na Mokrohájsku, ale aj do iných zariadení. Išlo by napríklad o školský autobus so špeciálnymi zastávkami. Podľa neho by to pomohlo viacerým ľuďom, napríklad dvom bratom, ktorí nastupujú pri Prezidentskom paláci.

Podľa Zahradníka sa črtá trojstranná dohoda, že by sa počas nasledujúcich dvoch až troch rokov obstaralo šesť nových špeciálnych autobusov. S finančnou podporou projektu súhlasí aj župa. Okrem toho by prevádzkovanie jedného autobusu mohlo financovať mesto, náklady na zvyšných päť vozidiel by na "určitom princípe solidarity" mohli znášať aj dotknuté mestské časti. "Je to špeciálny typ sociálnej služby. Samospráva by mala byť na všetkých úrovniach ústretová tomuto projektu," dodal Zahradník. Podľa Bajana majú dokonca tri mestské časti "ambície z vlastných zdrojov kúpiť autobus, aby pomohli".

(sita)

Páčil sa vám článok?