Z promenády urobili cestu pre motorové vozidlá

15.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava je zrejme jediným hlavným mestom v civilizovanom svete, ktoré z nábrežnej promenády urobilo cestu pre motorové vozidlá. Svedčí o tom dopravná značka, ktorú tu prednedávnom osadili.

Tá zakazuje vjazd na promenádu motorkám a motorovým vozidlám, s výnimkou tých, ktoré budú mať povolenie vydané mestskou časťou Staré Mesto. V stanovisku zo staromestského miestneho úradu sa uvádza, že dopravnú značku osadila miestna samospráva.

Staré Mesto sa vraj v minulosti snažilo zabrániť tomu, aby nedisciplinovaní vodiči jazdili autami po nábreží v úseku od tunela po Nový most. Problém chcela samospráva vyriešiť osadením zábran v podobe stĺpikov, no vodiči ich vraj nerešpektovali a zničili. „Po porade s dopravnou políciou sme zvolili tento spôsob ochrany ľudí - prechádzajúcich sa, alebo jazdiacich na bicykli,“ uvádza miestny úrad.

Ako toto absurdné riešenie funguje v praxi, o tom sa dennodenne presviedčajú chodci a cyklisti v blízkosti botela Marína, kde pravidelne parkujú autá. O arogancii ich vodičov a „účinnosti“ dopravnej značky svedčia aj naše zábery. Jedno z áut, ktoré sme našli parkovať na promenáde, malo dokonca pod predným sklom fiktívne povolenie na parkovanie pred jedným zo zariadení na Dunaji - aj s pečiatkou tohto zariadenia...

Mestská časť vraj nevydala ani jedno povolenie na vjazd na túto časť promenády, preto tam podľa nej nemá stáť ani jedno auto. Prečo tam potom tie autá jazdia a parkujú, nám však samospráva ani mestská polícia nevysvetlili.

Osadenie dopravnej značky prekvapilo aj poslancov z dopravnej komisie staromestského miestneho zastupiteľstva. Podľa jedného z nich to musela byť iniciatíva niektorého z úradníkov.

V súčasnosti, po osadení značky, je len na polícii, aby nedisciplinovaných vodičov sankcionovala. Sme presvedčení, že najviac by pomohli mechanické zábrany, ktoré by z nábrežia definitívne vylúčili akýkoľvek pohyb áut, aby sa tam mohli nerušene a bezpečne pohybovať tí, pre ktorých je určená. Jedného dňa sa totiž môžeme dočkať toho, že napríklad pri vchode do Medickej, či inej záhrady nájdeme osadenú dopravnú značku a na trávniku odstavené desiatky áut.

(mil, rob)
FOTO - Robert Lattacher
Páčil sa vám článok?