Rekonštrukcia tunela sa začne koncom apríla

9.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava, a.s., predpokladá, že už koncom apríla začne s rekonštrukciou električkového tunela pod Hradom. Z tunela, ktorý je v havarijnom stave, bude na niekoľko mesiacov vylúčená doprava.

Dopravný podnik čaká na posledné povolenia, ukončená bola aj súťaž na dodávateľa stavebnej časti a v súčasnosti je vyhlásená súťaž na dodávateľa vodárenskej časti obnovy tunela. Financovanie je podľa dopravcu vyriešené - pôjde o mestské peniaze.

Na financovaní má participovať aj Bratislavská vodárenská spoločnosť. Tunel uzavrú približne na pol roka. Obnova sa týka najmä opravy koľajového zvršku a elektrických rozvodov. Pribudnúť by mal kamerový systém, osvetlenie a signalizačný systém.

Pôvodne začali cestný tunel pod hradným vrchom stavať v roku 1943, počas 2. svetovej vojny slúžil ako kryt pred leteckými útokmi. Dokončili ho v roku 1947 a meria 792 metrov. Električková doprava slúži pre MHD od druhej polovice roka 1983. Začiatkom tohto storočia v tuneli robili prieskum a drobné opravy. V súčasnosti v ňom platí pre električky osobitný rýchlostný režim.

(rob)
Páčil sa vám článok?