Na Rybnom námestí autá ohrozujú chodcov

9.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Na Rybnom námestí v poslednom období čoraz viac jazdia a parkujú vozidlá. Autá pritom na ploche námestia, ale ani po jeho bokoch nemajú čo hľadať, navyše, okrem porušovania predpisov ohrozujú aj chodcov.

Podľa diania na námestí sa zdá, že niektorí vodiči si pomýlili plochu námestia s komunikáciou či parkoviskom a vyzerá to, že takto si uľahčujú aj zásobovanie miestnych podnikov. Parkujúce autá na námestí sme videli pod schodmi vedúcimi na Nový most, ale aj pri hoteli. Vodiči vchádzajúci na Rybné námestie zjavne porušujú predpisy, pretože vchádzajú buď cez chodník alebo cez priechod pre chodcov na Rázusovom nábreží.

Zaujímavá je v tejto súvislosti aj skutočnosť, že z námestia už medzitým zmizli tri liatinové stĺpy. Niekoľko ich je osadených na hranici Hviezdoslavovho a Rybného námestia, pričom majú jasnú úlohu - zabrániť automobilom vjazd a výjazd do pešej zóny práve cez Rybné námestie. Väčšina stĺpov síce zostala, no autá sa v súčasnosti cez námestie do historického jadra dostanú. Aj na Rázusovom nábreží by preto asi malo pribudnúť niekoľko ochranných zábran na chodníku, keďže pokuta a nepríjemnosti s políciou mnohých vodičov neodrádzajú.

Staromestský miestny úrad vydal svoje stanovisko, v ktorom uviedol: „Rybné námestie je jednoznačne súčasťou pešej zóny a autá tam nemajú čo hľadať. Táto časť pešej zóny je od komunikácie oddelená zvýšeným obrubníkom chodníka, čo vodiči musia rešpektovať, v opačnom prípade riskujú pokutu,“ píše úrad v stanovisku pre Bratislavské noviny.

Aj on priznáva, že cesta do pešej zóny nevedie cez chodník. „Do tejto zóny sa môžu dostať autá iba cez vysúvacie stĺpiky - v tomto prípade na Hviezdoslavovom námestí. Ak má teda niekto povolenie na vjazd do historického jadra, potom sa to týka len oficiálnych vjazdov na Hviezdoslavovom nám. a Františkánskej ulici,“ informuje Miestny úrad v Starom Meste.

Podobný problém nedávno riešili samosprávy na Hodžovom námestí, kde okrem stĺpikov osadili aj značku zakazujúcu vjazd. Mestskí policajti tam môžu odvtedy nasadzovať papuče a udeľovať pokuty.

(rob)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?