Kamery v MHD majú pomôcť najmä proti sprejerom

9.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Desať vozidiel MHD je od 6. apríla 2009 monitorovaných bezpečnostnými kamerami. Tie nainštaloval Dopravný podnik Bratislava, a.s., v rámci pilotného programu kamerového systému.

Kamery inštalované v niekoľkých autobusoch, trolejbusoch a električkách chce dopravca využívať na rôznych linkách a najmä v nočných spojoch. Vodič vidí v reálnom čase, čo sa deje nielen vo vozidle, ale aj okolo neho. Je spojený s dispečingom a v prípade mimoriadnej udalosti môže zatlačiť tiesňové tlačidlo. Dispečer sa potom rozhodne, aký druh pomoci zavolá.

Systém dokáže snímať situácie vo vozidle v reálnom čase, nahrávať a vyhodnocovať ich spätne a z rôznych uhlov pohľadu. Dopravný podnik chce počas približne polročného skúšobného obdobia zistiť, či má kamerový systém svoj efekt a opodstatnenie. Jediným cieľom systému je podľa dopravcu ochrana cestujúcich a majetku dopravného podniku. Náklady na pilotný projekt boli približne 130 000 eur.

Podľa predsedu predstavenstva dopravného podniku Branislava Zahradníka systém zvyšuje bezpečnosť aj v priestore dverí, pretože vodič doň bude lepšie vidieť. Pokiaľ ide o vandalizmus, ten sa vo vozidlách týka najmä sprejovania a poškodzovania sedadiel, pričom tieto javy sa vraj dejú denne. Samotné kamery budú odolné proti striedaniu teplôt, intenzite svetla, nárazom a proti ataku samotných vandalov. Nasnímané dáta sa nezničia ani prípadným poškodením kamery.

Prepojenie priamo na dispečing dopravcu a nie na záchranné služby a políciu odôvodnil Branislav Záhradník malými kapacitami policajného a záchranného dispečingu. „Nie sú také, aby sme na ne, obrazne povedané, zavesili 800 vozidiel.“ Dodal, že dopravca má na to vlastný dispečing, ktorý 24 hodín monitoruje situáciu a rozhoduje, čo je potrebné riešiť vlastnou zásahovou jednotkou, čo privolaním polície, či záchrannej služby.

(rob)
Páčil sa vám článok?