Električky by mohli mať prednosť pred autami

2.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Električky pri jazde po račianskej radiále, teda z mestskej časti Rača do centra mesta, by mohli mať na križovatkách prednosť pred automobilovou dopravou. Ako povedal poslanec Branislav Zahradník, električka by pri príchode ku križovatke vyslala signál, čím by sa upravili pomery - jednoducho povedané by mala električka zelenú vlnu.

V praxi by to mohlo znamenať, že jazda električkou by sa mohla skrátiť aj o štyri minúty. Tým by podľa neho mohlo stačiť na obslúženie tejto lokality menej vozidiel a ušetrené kapacity by sa mohli využiť na iných linkách.

Zároveň by sa mohli vybudovať trolejové trate v západnej časti mesta. "Aby napríklad nemuseli robiť trolejbusy hluché jazdy pri ceste do vozovne, ktorá je na Hroboňovej," vysvetlil poslanec a zároveň predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Branislav Zahradník.

Okrem toho vidí vedenie dopravného podniku priestor na rozširovanie tratí a prepojenie Patrónky a Dlhých dielov v Karlovej Vsi či perspektívu "zatrolejovania" Železnej studienky.

Oba projekty dnes mestskí poslanci zobrali na vedomie. "Je to ďalší krok na preferovanie mestskej dopravy, aby sa stala pre ľudí atraktívnejšou," povedal Zahradník. Ako dodal, pre projekty požiadajú aj o peniaze z eurofondov.

(sita)

Páčil sa vám článok?