Diaľnicu D1 rozšíria o dva jazdné pásy

18.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Prípravné práce týkajúce sa odstraňovania krajnice diaľnice D1 pred jej samotným rozširovaním o dva jazdné pruhy na úseku medzi Bratislavou a Trnavou majú trvať do konca apríla tohto roka.

Obmedzenie dopravy v pondelok 16. marca nespôsobilo žiadne väčšie problémy. Z krajského riaditeľstva policajného zboru nás informovali, že dopravný inšpektorát v Bratislave zvýšil počet hliadok na tomto úseku diaľnice D1 v oboch smeroch.

Mimoriadne hustá doprava na výjazde z hlavného mesta po diaľnici D1 býva častým javom najmä v piatok popoludní, ale aj počas dopravných špičiek. Každé dopravné obmedzenie na tejto významnej výpadovke je pre vodičov skúškou nervov a trpezlivosti. Rozšírenie 36-kilometrového úseku má v budúcnosti zmierniť práve zápchy, ktoré sa v súčasnosti často vytvárajú.

Obmedzenia v doprave sa týkajú zúženia jazdných pruhov, ale aj najvyššej povolenej rýchlosti na 80 km/h. Po odstránení krajníc na konci apríla, začne od mája Národná diaľničná spoločnosť (NDS) aj s demontážou stredového deliaceho pásu. V máji 2010 by mali byť v jej strede už len betónové zvodidlá, ale dokončené by mali byť aj nové pruhy v oboch smeroch.

Okrem toho rozšírený úsek diaľnice dostane aj nový koberec - asfaltový má vymeniť odolnejší - betónový. Celkové predpokladané náklady sú 36,5 milióna eur. NDS v rámci projektu rozširovania ráta aj s vytvorením súbežných úsekov ciest tzv. kolaterál na oboch stranách diaľnice. Tie v mnohých prípadoch spoja autostrádu aj s priemyselnými a obytnými zónami, ktoré sú neďaleko diaľnice.

Práce na odstraňovaní krajnice sa budú robiť aj počas víkendov, výnimkou budú veľkonočné sviatky. Úprava deliaceho pásu do konca apríla budúceho roku bude znamenať obmedzenie dopravy uzavretím vnútorného jazdného pruhu na oboch jazdných pásoch diaľnice. Aby boli zachované v každom smere dva jazdné pruhy, pre dopravu sa využije vybudovaná spevnená krajnica.

(rob)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?