DPB nepodá žalobu pre zrušený tender

16.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava (DPB), a.s. nepodá žalobu na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v súvislosti s nariadením zrušiť medzinárodný tender na nákup 240 kĺbových autobusov. Pre agentúru SITA to dnes potvrdil predseda predstavenstva DPB Branislav Zahradník.

"Sklonili sme hlavu a podriadili sme sa rozhodnutiu úradu. Po vyhodnotení právnej analýzy sme sa rozhodli, že nepôjdeme súdnou cestou," odpovedal Zahradník na otázku, či DPB uznáva pochybenie. Odôvodňuje to tým, že pre Dopravný podnik zostávajú prioritou naďalej moderné autobusy pre Bratislavčanov. DPB preto plánuje vypísať nový tender, avšak v modifikovanej podobe.

"Podklady pripravíme ešte pozornejšie, aby sme eliminovali prípadné výhrady. Na sto percent sa to ale nikdy zaistiť nedá," odpovedal Zahradník na otázku, či podnik príjme určité opatrenia, aby sa situácia nezopakovala. Cieľom je vypísať tender čo najskôr, o podmienkach by malo rokovať predstavenstvo na riadnom zasadnutí tento týždeň.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v Bratislave nariadil koncom februára zrušiť medzinárodný tender za približne 83 mil. eur. Verejnú súťaž vyhlásil DPB v druhej polovici minulého roka. Dôvodom nariadenia úradu bolo niekoľko porušení zákona o verejnom obstarávaní. Úrad prešetroval námietku spoločnosti Mercedes-Benz Slovakia, s.r.o. voči vylúčeniu z verejnej súťaže a podľa hovorkyne Heleny Fialovej po preštudovaní dodaných materiálov zistil mnohé ďalšie porušenia zákona. V odôvodnení ÚVO SR sa uvádza, že zistené porušenia zákona o verejnom obstarávaní mohli mať "zásadný" vplyv na výsledok verejného obstarávania.

Rozhodnutie bývalého generálneho riaditeľa DPB Róberta Kadnára odstúpiť z funkcie považuje Zahradník za "seriózne gesto" zo strany osoby, ktorá podpisovala súťažné podklady. Predstavenstvo DPB ho z tejto funkcie odvolalo na jeho žiadosť 13. marca. "Uvedomil si zodpovednosť," povedal Zahradník. Zároveň skonštatoval, že Dopravnému podniku škoda nevznikla. "Zmluva podpísaná nebola. Jediné negatívum je strata času," vysvetlil Zahradník.

Na margo "kľúčovej" pripomienky zo stranu ÚVO, že v súťažných podmienkach nebol presne špecifikovaný počet autobusov na dieselový pohon a pohon na zemný plyn, odpovedal, že dopravný podnik chcel byť v tejto otázke opatrný a neviazať sa na niekoľko rokov dopredu. Ako príklad spomenul nedávnu plynovú krízu, ktorá sa dotkla aj DPB. Na základe rozhodnutia predstavenstva bol výkonom funkcie generálneho riaditeľa poverený Pavol Derkay, ktorý bol doteraz riaditeľom divízie autobusy DPB.

"Je to skúsený manažér, viedol najväčší divíziu. Má moju plnú dôveru," povedal Zahradník. Ako dlho by mal byť Derkay poverený vykonávať túto funkciu, nie je v súčasnosti známe. Podľa Zahradníka však nie je vylúčené, že ak sa na tomto poste osvedčí, mohol by sa stať oficiálnym generálnym riaditeľom.

(sita)

Páčil sa vám článok?