Všetky stĺpiky osadia do 15. marca

5.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

O osádzaní liatinových stĺpikoch na Hodžovom námestí, ktoré majú zabrániť ďalšiemu živelnému parkovaniu áut v okolí Prezidentského paláca, sme sa pozhovárali s vedúcim oddelenia cestného hospodárstva bratislavského magistrátu Mariánom BLAHOM.

- Osádzanie stĺpikov sa začalo v polovici februára tohto roku a celkovo ich bude 130 kusov. Dokončenie predpokladáme do 15. marca.

O aký druh stĺpikov ide?

- Nie sú klasické, aké sa dávajú niekde na chodníkoch. Ide o hrubšie liatinové stĺpiky prepojené visiacimi reťazami, ktorých celková dĺžka bude až 300 metrov. Na výrobu a osadenie stĺpikov sme robili výberové konanie a z troch spoločností sme vybrali tú, ktorá nám urobila najlacnejšiu ponuku. Celkové náklady na stĺpiky by mali byť približne 83 tisíc eur a záruka na materiál i prácu dva roky.

Nezastavili sa v uplynulých dňoch práce?

- Stĺpiky sú vyrábané priebežne a práce pokračujú. Všetky by mali byť osadené do polovice marca.

Zostane na námestí nejaký vchod?

- Stĺpiky budú rozmiestnené tak, aby sa tam nedostalo žiadne auto. Vjazd bude povolený len na určených miestach a iba pre autá jazdiace pre prezidenta, políciu a magistrát.

Nevyužijú tento vchod vodiči na vjazd a zaparkovanie?

- Novinkou bude, že vjazd na námestie obmedzí značka. Ak vojdú, porušia zákaz vjazdu. Potom bude už len na polícii, aby vodičov sankcionovala a riešila ich podľa predpisov. V rámci projektu organizácie dopravy bude možný vjazd len pre vybrané vozidlá.

Ako bude vyzerať Hodžovo námestie po osadení stĺpikov?

- Hneď potom sa začne pracovať na revitalizácii zelene a rekonštrukcii a osadení nového mobiliáru v podobe lavičiek a ostatných doplnkov.

Zhováral sa Robert Lattacher
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?