Z Hodžovho námestia už miznú autá

5.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Hodžovo námestie sa postupne mení na to, na čo bolo určené a zbavuje sa áut, ktoré na jeho ploche zvykli stáť a parkovať. Vodiči si totiž plochu pred Prezidentským palácom často plietli s parkoviskom.

Nelegálne parkovanie na Hodžovom námestí sa teda postupne končí, bratislavský magistrát začal s osádzaním historizujúcich liatinových stĺpikov, ktorých bolo na námestí tento pondelok už 56. Osadené zatiaľ nie sú v okolí zastávok MHD. Situáciu využívajú niektorí najmä mimobratislavskí vodiči, ktorý tu stále arogantne parkujú svoje autá. Výnimkou nie sú ani zamestnanci a návštevníci Prezidentského paláca. Ľudia z ochranky hlavy štátu pri vchode na Banskobystrickej ulici dokonca niektorým vodičom ochotne ukazajú, kde je najlepšie na námestí zaparkovať.

Na problém neregulovaného parkovania áut na Hodžovom námestí upozorňovali Bratislavské noviny niekoľko rokov. Samospráva hlavného mesta a mestská polícia však problém neriešili. Vlani sa však situácia stala neúnosná - autá na námestí parkovali aj vo dvoch radoch a vrcholom bolo, keď tu firma dovážajúca autá zaparkovala limuzíny oblepené reklamou s ponukou na ich predaj.

Samosprávy mesta Bratislava a mestskej časti Staré Mesto chceli vlani problém riešiť rozšírením zóny s dopravným obmedzením o Námestie 1. mája, Banskobystrickú ulicu a Hodžovo námestie. Na komunikáciách v zóne je totiž možné parkovať iba tam, kde je to vyznačené, inde je parkovanie zakázané. Malo sa tak stať od 1. decembra 2008, napokon však nedošlo k dohode medzi BPS Park, a.s., a Mestským parkovacím systémom, s.r.o., a to aj napriek tomu, že bolo v novej časti zóny namaľované vodorovné a osadené zvislé dopravné značenie.

Bratislavské noviny začiatkom decembra 2008 prišli s myšlienkou, nech tu samospráva osadí pevné zábrany v podobe liatinových stĺpikov s ozdobnými reťazami, ako je to napríklad okolo budúceho parku na Streleckej ulici, alebo jednoducho nechá po obvode námestia vysadiť živý plot (BN 42/2008). Vedenie hlavného mesta si myšlienku stĺpikov s reťazami osvojilo a do polovice marca 2009 by teda Hodžovo námestie mali chrániť čierne liatinové stĺpiky historizujúceho charakteru.

(rob, ado)

Pred Prezidentským palácom pribúdajú stĺpiky, čoskoro budú na celom Hodžovom námestí.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?