BPS Park zvýšením parkovného neporušila zákon

5.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) nezistila pri zvýšení cien parkovného v bratislavskom Starom Meste porušenie cenovej disciplíny a ani zvýšenie ceny tejto poskytovanej služby z dôvodu zavedenia eura od momentu vyhlásenia konverzného kurzu po dátum vykonania kontroly.

Ako sa uvádza v odpovedi riaditeľa Inšpektorátu SOI so sídlom v Bratislave pre Bratislavský kraj Ľubomíra Opálku na podnet občana, z kalkulácií na verejné parkovacie miesta vyplýva, že výnosy (tržby z verejných státí) nestačili pokryť vzniknuté náklady. Kalkulácia nákladov a výnosov na jednotku výkonu bola podkladom na úpravu ceny za predaj jednorazovej parkovacej karty.

Z predloženej cenovej evidencie podľa Opálku vyplynulo, že cena za jednorazovú parkovaciu kartu sa nezmenila od roku 2004 do 29. novembra 2008. K nárastu ceny z 10 na 21 korún, teda o 110 percent za kus došlo po necelých štyroch rokoch nezvyšovania, napriek tomu, že náklady spojené s prevádzkovaním parkovacích miest sa každoročne zvyšovali. V prípade postupného zvyšovania ceny by nárast nebol podľa SOI taký dynamický.

(sita)

Páčil sa vám článok?