Sľubovaná Dúbravská cesta nefunguje

20.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Sľuby o oprave a sprejazdnení Dúbravskej cesty po dokončení nového úseku diaľnice D2 spolu s tunelom Sitina zostali zatiaľ iba sľubmi. Komunikácia je stále neprejazdná.

Dúbravská cesta je v smere od Polianok nepoužiteľná napriek tomu, že zainteresovaní sľubovali jej obnovenie a sprejazdnenie okamžite po dokončení prác na novom úseku diaľnice D2. Zo strany Dúbravky síce bola vybudovaná úplne nová komunikácia, no dnes je uzatvorená. Okrem zdupľovaných dopravných značiek so zákazom vjazdu bránia vjazdu vozidiel aj mohutné betónové zábrany. Podľa našich informácií nová cesta nie je stále skolaudovaná, čo znamená, že magistrát ju od staviteľa neprevzal.

Zdá sa, že taký luxus, mať novú cestu, no úplne nefunkčnú, si mesto pri dnešnej frekvencii dopravy nemôže dovoliť. Druhú časť Dúbravskej cesty, od Patrónky, malo mesto opraviť a dať do prevádzky. Dopravný podnik tu dokonca plánoval zaviesť trasu autobusovej linky MHD.

Z magistrátu sme dostali vyjadrenie, podľa ktorého je projektová dokumentácia na rekonštrukciu časti Dúbravskej cesty pripravená. „Najväčším problémom je vybudovanie chodníkov - popri ceste sú vedené siete a plynové potrubie - prekládka by bola finančne veľmi náročná," uvádza mesto. Oddelenie cestného hospodárstva magistrátu tam zatiaľ osadilo osvetlenie, vyčistilo komunikáciu a orezalo stromy. Ulica je zatiaľ slepá, pretože úsek, ktorý vybudovala spoločnosť Skanska, ešte nie je skolaudovaný.

„Cesta je skutočne zaslepená, dôvodom je nesúhlas Dopravného inšpektorátu PZ z dôvodu absencie chodníka na uvedenej komunikácii. Tento chodník nebol predmetom projektovej dokumentácie a problém vznikol až pri kolaudácii tohto objektu. Jeho riešenie závisí od dohody medzi investorom NDS a.s., projektantom Dopravoprojektom Bratislava a zástupcami Krajského riaditeľstva PZ Bratislava. Zo strany spoločnosti Skanska bol objekt ukončený v rozsahu platnej projektovej dokumentácie a odovzdaný investorovi," uviedla vedúca oddelenia komunikácie v skupine Skanska Magdaléna Dobišová.

Problému sme sa venovali už vlani, keď že zástupcovia magistrátu informovali, že ulica Polianky nebude slepá, ale prepoja ju s Lamačskou cestou, pričom prepojenie povedie popod mostný objekt diaľnice a ďalej cez starú Dúbravskú cestu až po križovatku s Cestou na Červený most (BN 12/2008).

Ukončenie rekonštrukcie sa malo pôvodne zhodovať s termínom ukončenia výstavby diaľnice Lamačská - Staré grunty, teda s júnom 2007.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher
Páčil sa vám článok?