Oprava tunela sa začne asi až v apríli

19.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Dlho očakávaná rekonštrukcia bratislavského tunela pod Hradom by sa mala začať pravdepodobne v apríli tohto roku. Dopravný podnik čaká v týchto dňoch už len na konečné povolenie, aby sa práce mohli začať.

Podľa informácií z dopravného podniku, súťaž na zhotoviteľa prác je ukončená a zabezpečení sú aj potrební dodávatelia. Dopravca skompletizoval všetky potrebné náležitosti a v súčasnosti čaká na samotné stavebné povolenie. Spoločnosť ráta s tým, že rekonštrukčné práce by sa mohli začať v apríli, pričom pôvodne sa so stavebným povolením rátalo už na jeseň minulého roka.

Bratislavský dopravný podnik musel ale vyriešiť tvrdé kritériá požiarnej bezpečnosti, ako aj preloženie vysokotlakového vodovodného potrubia do betónového kolektora pod električkovú trať. K preloženiu napokon došlo po dohode s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou, a.s.

V električkovom tuneli by mali opraviť koľajový zvršok a elektrické rozvody. Rekonštruovať sa bude celý bezpečnostný systém tak, aby vyhovoval bežným kritériám Európskej únie. Pribudnúť by mal trvalý kamerový systém, osvetlenie tunela a signalizačný systém.

Úniková chodba smerom na Palisády by mala byť spriechodnená a po rekonštrukcii bude musieť byť osvetlená a vetraná. Celkové náklady na opravu sa odhadujú na 6,63 miliónov eur a obnova si vyžiada asi polročné uzatvorenie tunela.

(rob)

Páčil sa vám článok?