Podali žalobou proti zmluve o parkovaní

10.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci bratislavského Starého Mesta Sven Šovčík a Jaroslav Ježek (SDKÚ-DS) v pondelok podali žalobu na okresný súd o určenie neplatnosti zmluvy medzi mestskou časťou a parkovacou spoločnosťou BSP Park. Je podľa nich nevýhodná a pre občanov a návštevníkov mestskej časti nespravodlivá.

Žalobu podali aj v súvislosti s rozhodnutím Protimonopolného úradu SR (PMÚ), podľa ktorého porušuje uzavretá zmluva zákon o hospodárskej súťaži. Preto je podľa nich neplatná. Spolu s poslancom NR SR a predsedom miestneho zväzu strany Pavlom Frešom a poslankyňou NR SR a podpredsedníčkou miestneho zväzu strany Tatianou Rosovou o tom informovali na dnešnej tlačovej besede. Vyzvali starostu Starého Mesta Andreja Petreka, aby podal na súd rovnako určovaciu žalobu spolu s návrhom na predbežné opatrenie.

"Starosta ako zástupca jednej zo zmluvných strán nemusí preukazovať svoj právny záujem," uviedla Rosová. Zároveň ho žiadajú, aby začal okamžite konať s vedomím, že zmluva je neplatná a miestnym poslancom predostrel návrhy na nové riešenie poskytovania parkovacích služieb v centre mesta. "Vidíme možnosti buď vo vypísaní verejnej súťaže na dodávateľa parkovacích služieb, alebo zriadení vlastnej obchodnej spoločnosti, ktorá bude tieto služby občanom poskytovať. Po skúsenostiach sa domnievame, že druhá možnosť je lepšia," myslí si Rosová.

Podľa Freša je uzavretá zmluva medzi Starým Mestom a firmou BPS Park nielen pre občanov či návštevníkov mestskej časti, ale aj pre samotnú mestskú časť nevýhodná. "Staromešťania sa dostávajú do situácie, keď súkromnej spoločnosti platia obrovské peniaze a mestskej časti sa dostáva do rozpočtu len veľmi malý zlomok," konštatoval. V súvislosti s rozhodnutím PMÚ by preto mohlo podľa neho aj Staré Mesto konať tak, ako by bola táto zmluva neplatná, resp. určovacou žalobou môže navrhnúť súdu, aby rozhodol o neplatnosti zmluvy.

"Prešli dva mesiace a Staré Mesto nekonalo. Naša kritika nebola akceptovaná. Naopak sa pokúšali predložiť návrh dodatku k tejto zmluve. Očakávam, že starosta bude ďaleko sebavedomejšie konať," povedal Frešo. Rosová poukázala aj na ďalšie problémy, napríklad že sa mestskej časti nepodarilo naplniť všeobecne záväzné nariadenie o odstránení stĺpikov z parkovacích miest, i to, že BPS Park pomerne arogantným spôsobom vymáha od Starého Mesta približne 83-tisíc € ako náhradu za zľavnené parkovacie karty, ktoré predtým poskytoval rezidentom za november a december 2008.

V súvislosti s novým zákonom o cestnej premávke sa tiež podľa nej nedarí prispôsobiť dopravné značenie. "Všetko interpretuje starosta ako dôsledok zlej zmluvy. Je však jeho konanie v záujme obce a občanov Starého Mesta," opýtala sa.

"Nič to nemení na nevýhodnosti zmluvy. Stále platí, že z vybraného poplatku za parkovanie ide do pokladnice mestskej časti len zanedbateľný zlomok. Opýtala by som sa, čo bude výmenou za to, že parkovacia služba ustúpila a je ochotná vydávať tieto zľavnené karty," reagovala Rosová na to, že Staré Mesto sa v pondelok dohodlo s BPS Park na výške registračného poplatku za parkovanie v centre mesta.

(sita)

Páčil sa vám článok?