V centre sneh nespôsobil vážnejšie problémy

3.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Februárový nával snehu dostal aj v Bratislave prívlastok snehová kalamita. Od 11. februára snežilo tak výdatne, až sa zdalo, že celé mesto zostane spať pod snehom. O kritickej snehovej situácii sme sa porozprávali s riaditeľom VEPOS Staré Mesto Jozefom CEPEKOM, ktorý je zodpovedný za správu komunikácií v centre Bratislavy.

- Treba povedať, že sa nám aj v tejto kritickej situácii podarilo kvalitne a dobre zabezpečiť údržbu všetkých ciest, ktoré v Starom Meste spravujeme. Od 11. februára, keď začalo výdatne snežiť, nebol na náš dispečing z Dopravného podniku či magistrátu hlásený ani jeden prípad, keď by cesty boli nezjazdné pre MHD či osobné autá, alebo by sa šmýkalo. Prvé tri-štyri dni, keď snežilo najviac, sme to zvládli, myslím si, veľmi dobre, čo môžu potvrdiť aj samotní Bratislavčania. Od 15. februára sme už len dočisťovali a vykonávali chemický posyp najfrekventovanejších úsekov, kde hrozilo nebezpečenstvo poľadovice. Nepretržite bolo v uliciach Starého Mesta 13 našich mechanizmov a 37 ľudí, ktorí zabezpečovali odhŕňanie snehu a prejazdnosť komunikácií. Od 16. februára sme potom z ulíc historického jadra mesta odvážali sneh, aby sme centrum dostatočne spriechodnili aj pre bratislavských chodcov.

Najhoršia dopravná situácia bola v prvých dňoch sneženia na príjazdových cestách do centra mesta. Kde podľa vás nastal problém?

- My sme zabezpečovali prejazdnosť hlavných cestných ťahov len na území Starého Mesta. Tam sme žiadne problémy so zjazdnosťou nemali. Problémy mohli vzniknúť vtedy, ak cestné mechanizmy ich správcov ciest na chvíľu prestali odhŕňať sneh a ten vzápätí znemožnil plynulosť dopravy. Stačilo hodinu-dve zanedbať údržbu a cesta sa už poriadne nedala odhrnúť. Opakujem však, že naše mechanizmy boli stále v pohybe, a preto sme v Starom Meste tento problém nemali.

Nehrozí, že sa sneh roztopí a zaplaví mesto?

- Už teraz prečisťujeme kanálové vpuste, aby voda z topiaceho sa snehu mala kam odtekať. Ešte na jeseň sme prečistili všetky kanály v centre Bratislavy, takže teraz s výnimkou dvoch-troch miest s tým nemáme žiadne problémy.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?