Zmluva o výstavbe metra je už podpísaná

31.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Po septembrovom neúspešnom pokuse podpísali 17. decembra zástupcovia spoločnosti Metro a konzorcia firiem Matra transport International-Campenon Bernard SGE - Siemens zmluvu o výstavbe bratislavského metra.

Nový text zmluvy je výsledkom niekoľkomesačného dohodovania a sú v nej zapracované všetky formulácie, ktorých absencia bola dôvodom nepodpísania zmluvy v septembri minulého roku.

Ako nám povedal generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Metro Pavel Vlček, konzorcium splnilo všetky podmienky, ktoré si mesto v súvislosti s výstavbou metra kládlo. Jednou z nich je zníženie ceny o 20 percent, zmluva obsahuje ďalšie dve možnosti budúceho znižovania ceny, predĺžila sa záručná lehota stavebných častí na 10 rokov. Zmluva obsahuje jedno dôležité ustanovenie, ak sa do 18 mesiacov nepodarí zabezpečiť financovanie projektu výstavby, zmluva stratí platnosť a účinnosť. Ako hovorí P. Vlček, takúto alternatívu si nepripúšťajú.

Na zabezpečenie financovania bude nevyhnutná garancia troch vlád, okrem našej aj francúzskej a rakúskej. Podľa neoficiálnych informácií francúzsky partner vraj ponúka zabezpečenie takého systému financovania, ktoré umožní začať so splácaním úverov až päť rokov po sprevádzkovaní metra.

Dvadsaťpercentné zníženie ceny sa nijako neprejaví na kvalite projektu, ktorý zostáva nezmenený. Zmluva obsahuje aj ďalšie dva spôsoby budúceho znižovania ceny. Jeden z nich spočíva v zjednodušení stavebných konštrukcií, to znamená, že napríklad namiesto dnes navrhovaných katedrál budeme stavať jednoduchšie stanice alebo namiesto dvoch tunelov budeme stavať jeden, o ktorom tvrdia, že je lacnejší. Druhou možnosťou je získanie nášho lacnejšieho materiálu, ktorý, ak bude spĺňať všetky kvalitatívne požiadavky, bude konzorcium využívať.

S prácami na výstavbe bratislavského metra sa aj napriek nepriaznivej situácii v štáte zrejme nezačne skôr ako o dva roky. V súčasnosti sa končí prerokovávanie environmentálnej štúdie, ktorá je posledným podkladom potrebným na územné rozhodnutie. To by mohlo byť vydané vo februári alebo v marci. Následne požiada Metro. a. s., o stavebné povolenie, ktoré však zatiaľ brzdia nevyrovnané majetkovoprávne vzťahy.

(mer)

Páčil sa vám článok?