Na Hlavnom námestí bude parkovisko

8.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

SILVESTROVSKÁ FIKCIA: Zdá sa, že tohtoročné Vianočné trhy na Hlavnom námestí budú poslednými, ktoré sa uskutočnili na tomto mieste v samom srdci historického jadra. Budúci rok sa zrejme z námestia stane súkromné parkovisko.

S týmto nápadom prišli majetní vlastníci motorových vozidiel s nápadnými a o mnohom vypovedajúcimi poznávacími značkami s číslicami 007, 777, 666 a pod., ktorí na parkovanie doposiaľ využívajú ulice pešej zóny v blízkosti Hlavného námestia. Návrhom vybudovania parkoviska chcú vyjsť v ústrety všetkým nespokojencom, ktorí kriticky reagujú na prítomnosť silných áut v uličkách historického jadra. Ako sa nám podarilo zistiť, architektonická štúdia prerodu námestia na parkovisko, ktorú si na vlastné náklady dali vypracovať majitelia áut, už leží na miestnom úrade Staré Mesto, ktorý k nej má dať záväzné stanovisko.

Podľa navrhovaného projektu by na ploche dnešného námestia vznikol priestor pre takmer stovku parkujúcich automobilov. Tým by sa vyriešil problém s odparkovanými autami v ostatných častiach pešej zóny, pretože vodiči by svoje automobily zaparkovali na námestí. Prístup ku všetkým uliciam historického jadra je vzhľadom na jeho miniatúrnu rozlohu z námestia bezproblémový, takže vodiči nebudú musieť k cieľom svojej cesty zdĺhavo dochádzať a navyše dvadsaťštyrihodinová strážna služba sa postará o bezpečnosť ich motorových tátošov.

Spokojní by mohli byť aj návštevníci centra mesta, pretože zaparkované autá by okrem námestia nezavadzali na žiadnej z ulíc pešej zóny. Napokon spokojní by mali byť aj radní páni, pretože strážna služba by sa starala nielen o bezpečnosť automobilov, ale aj o verejný poriadok na námestí a v jeho bezprostrednom okolí. Parkovisko bude ohradené nízkym kovovým plotom, ktorý by svojím vzhľadom nemal rušiť charakter historickej časti mesta. Príjazd na parkovisko bude z Hviezdoslavovho námestia, cez Strakovu, Ventúrsku a Zelenú ulicu. Pokiaľ by bolo toto riešenie pre mesto neprijateľné, štúdia ráta aj s variantom vyhĺbenia tunela spájajúceho Hviezdoslavovo námestie s Hlavným námestím.

Podľa posledných informácií to vyzerá tak, že konečné slovo, aj napriek dodržaniu formálneho postupu, bude mať skupina ľudí, ktorá s návrhom prišla. Ako sa nám podarilo zistiť, ani na miestnom úrade, ani na magistráte sa nenájde nikto, kto by sa s ľuďmi tohto razenia dobrovoľne ťahal za prsty.

Pre Bratislavčanov je to však aj dobrá správa. Pokiaľ si mocní tohto mesta, a nemyslíme tým bratislavských radných pánov, niečo zaumienia, zrealizujú to s nevídanou rýchlosťou, pričom nezvyknú šetriť na peniazoch. To je aj prípad niekoľkých objektov, ktoré boli v poslednom čase zrekonštruované, či postavené v rekordnom čase a to len vďaka ignorovaniu povoľovacieho procesu, ktorý realizáciu obnovy Bratislavy v prevažnej miere len a len brzdí.

(sil)

Páčil sa vám článok?