Starý most bude od januára 2009 bez áut

19.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Po Starom moste v Bratislave nebudú môcť od začiatku budúceho roka premávať autá. Od januára 2009 bude most prístupný len pre mestskú hromadnú dopravu, peších a cyklistov. Dôvodom týchto opatrení je aktuálny stav mosta, ktorý potvrdili aj posledné merania a skúšky.

"Je to nevyhnutné pre bezpečnosť," povedal dnes na brífingu primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. Novembrový posudok pravidelných meraní totiž obsahuje aj upozornenia na kritický stav Starého mosta. Na otázku, či hrozí zrútenie mosta v prípade, ak by mesto nepristúpilo k navrhnutým opatreniam, odpovedal primátor kladne.

Nevyhnutné zmeny v následnej organizácii dopravy v meste by mali byť známe najneskôr do konca roka. Primátor však komplikácie v doprave neočakáva. "Most Apollo máme totiž plne funkčný, neviem si však predstaviť, keby tento most nebol," konštatoval.

Na nevyhnutnú rekonštrukciu Starého mosta upozorňoval primátor už niekoľkokrát. Naposledy sa diskusia na túto tému začala v súvislosti s verejnou súťažou o budúcej podobe Starého mosta, súčasťou projektu je pritom aj plánovaná rýchlodrážna električka do Petržalky. Návrhy na možný nový vzhľad Starého mosta sa však nestretli u verejnosti s pochopením, aktivisti zároveň požadujú vyhlásenie mosta za národnú kultúrnu pamiatku. Ministerstvo kultúry SR zatiaľ nerozhodlo. Podľa jeho hovorcu Jozefa Bednára požiadal totiž Vodohospodársky podnik o ďalšie ústne pojednávanie, termín stanovili na štvrtok 20. novembra.

Primátor očakáva, že výsledok konania bude známy čo najskôr. Pokiaľ nebude známe resumé ministerstva, nie je možné rozhodnúť o spôsobe rekonštrukcie mosta. Ak Starý most vyhlásia za národnú kultúrnu pamiatku, most sa bude rekonštruovať vyzváraním a vylepšením oceľovej konštrukcie. V opačnom prípade mesto vyhlási sľúbenú architektonickú súťaž, bude totiž potrebné odstrániť jeden mostný pilier či zdvihnúť mostovku.

"Lehoty sa skrátia na minimum," povedal Ďurkovský. Zdôraznil zároveň, že plánovaná rýchlodrážna električka zo Šafárikovho námestia do Janíkovho dvora bude. "Električka jednoducho musí byť," odpovedal primátor na otázku, či sa najväčšia bratislavská mestská časť dočká sľúbeného nosného dopravného systému. Termín spustenia električky však stále nie je známy. Pôvodne sa hovorili o roku 2010, neskôr o roku 2011. Pre "administratívne prieťahy" sa však mesto podľa primátora rozhodlo, že s projektovaním električky sa začne od Janíkovho dvora, nie od Šafárikovho námestia.

(sita)

Páčil sa vám článok?