November by mal rozhodnúť o električkách

12.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Uvoľnením peňazí na nákup nových električiek za približne 300 miliónov korún sa majú bratislavskí mestskí poslanci zaoberať už na novembrovom zasadnutí zastupiteľstva. Dopravný podnik Bratislava, a.s., tvrdí, že chce kúpiť šesť až osem nových električkových súprav.

Z vedenia dopravného podniku nám potvrdili, že v rámci prehodnotenia plánovaných investičných projektov mesta by malo dôjsť k uvoľneniu peňazí určených na rozvoj nosného dopravného systému do Petržalky.

Dopravca chce električkové súpravy zabezpečiť a dostať na trate skôr, ako bude hotová električková trať do Petržalky. Približne 300 miliónov korún by mohlo podľa dopravcu stačiť na šesť až osem električiek. Malo by ísť o moderné, nízkopodlažné a veľkokapacitné vozidlá.

V prípade odobrenia a vyčlenenia potrebných peňazí vypíše dopravný podnik verejnú súťaž na obstaranie električiek. Električky sa podľa dopravcu kupujú na 30 až 40 rokov. Ponuka na trhu je vraj slušná a je z čoho vyberať moderné a účelné vozidlá.

Vybudovanie rýchlej električky zo Šafárikovho námestia do Janíkovho dvora v Petržalke sa vraj nemá predražiť. Rozpočet z roku 2006 chce mesto dodržať. Výstavba trate a nákup električiek by mali stáť 8 miliárd korún. Technická a ekonomická štúdia pre nosný dopravný systém v Petržalke však mešká.

Štúdia má riešiť trasovanie plánovanej rýchlej električky - v hre sú varianty o jej vedenie pod zemou alebo nad zemou. Podľa pôvodných plánov by mala byť štúdia spracovaná do konca tohto roka.

Dopravný podnik v tomto období rekonštruuje staršie typy električiek, ktoré dostávajú po obnovení nový vzhľad a sú takmer ako nové. V súčasnosti má mestský dopravca k dispozícii 229 električiek.

(rob)

Páčil sa vám článok?