Od decembra bude v meste jazdiť CapaCity

5.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Veľkokapacitný autobus Mercedes CapaCity, ktorý dopravný podnik nedávno testoval v hlavnom meste, by mohol už od decembra začať jazdiť na linke číslo 96. Pre potreby mestskej hromadnej dopravy ho kúpi spoločnosť IKEA.

Podľa predsedu predstavenstva Dopravného podniku Branislava Zahradníka, kúpu autobusu zabezpečí dopravný podnik. „Ak sa nič mimoriadneho nestane, tak od 1. decembra by sa vozidlo mohlo objaviť na linke číslo 96, ktorá premáva do Avionu,“ konštatoval.

Ďalej uviedol, že ide o konkrétny krok, ktorým podnikateľská sféra reaguje na skutočnosť, že systém MHD má svoje limity. „Ak niekto chce, aby bola zabezpečená kvalita a kultúra cestovania napríklad k nákupným centrám, tak aj prispeje na mestskú dopravu,“ uviedol B. Zahradník. Dúfa, že pôjde nielen o prvú lastovičku, ale že v budúcnosti sa ozvú aj ďalšie komerčné subjekty, ktoré by mohli pomôcť zlepšiť verejnú dopravu v jednotlivých lokalitách.

Konštatoval, že zmluva na jeden veľkokapacitný autobus je už so spoločnosťou podpísaná. Jedným zo subjektov ktorý žiada o zlepšenie a zvýšenie prepravných kapacít, je napríklad aj bratislavské letisko. V budúcnosti by sa mohlo takisto podieľať na financovaní liniek alebo vozidiel.

Začiatkom februára 2008 dopravný podnik testoval jeden z najväčších kĺbových autobusov na svete. Veľkopriestorový autobus Mercedes CapaCity je špeciálne vyvinutý pre linky s mimoriadne vysokým počtom pasažierov. Mestský linkový autobus má dĺžku 20 metrov a je o dva metre dlhší, ako sú štandardné veľkokapacitné autobusy. Má dieselovú technológiu SCR Euro 4, automatickú prevodovku s retardérom. Dokáže prepraviť do 193 osôb, z toho miest na sedenie má 37.

(rob)
Páčil sa vám článok?