Kvôli zle nastaveným semaforom sa tvoria kolóny

29.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Dlhé rady áut na Vajanského nábreží v smere na Šafárikovo námestie, ktoré nedávno siahali až na úroveň Miestneho úradu Staré Mesto, sa vytvárali a vytvárajú zrejme kvôli zle nastaveným semaforom.

Viac ako sto áut stálo v dvojrade za sebou napríklad v stredu 22. októbra o štvrť na desať predpoludním. Autá sa kopili už takmer od Námestia Ľ. Štúra. V tom čase mali vodiči v tejto kolóne na Šafárikovom námestí zelenú približne dvadsať sekúnd.

Vodičov z náprotivnej strany, ktorí odbočovali z Dostojevského radu na Starý most, púšťala zelená asi 28 sekúnd. Ani áut vychádzajúcich zo Štúrovej ulice nebolo v tom čase veľa. Dôvod na krátku zelenú zo smeru Vajanského nábrežia na Šafárikovo námestie teda nebol žiadny dlhý rad áut s nervóznymi a čakajúcimi vodičmi sa tvoril zbytočne.

Z magistrátu nás informovali, že celý koordinovaný ťah od križovatky Rázusovo nábrežie - Staromestská, až po križovatku Gagarinova - Ondrejovova, je riadený pomocou zostavy šiestich, tzv. pevných signálnych plánov križovatiek riadených semaformi, ktoré sa medzi sebou prepínajú v priebehu dňa v stanovenom čase.

Ranný špičkový signálny plán sa zaraďuje v čase od pol siedmej do deviatej hodiny, predpoludňajší od deviatej do dvanástej. Ranný signálny plán má stanovený čas zelenej pre smer od Vajanského nábrežia 29 sekúnd a ľavé odbočenie na Starý most 27 sekúnd. Predpoludňajší signálny plán má zelenú od Vajanského nábrežia 23 sekúnd a ľavé odbočenie na Starý most 31 sekúnd.

Z toho je podľa mesta zrejmé, že každý deň o deviatej sa zelená od Vajanského nábrežia skráti z 29 na 23 sekúnd a priepustnosť tohto smeru sa zníži na 80 percent rannej priepustnosti.

„V súčasnosti pripravujeme dopravný prieskum v križovatke Šafárikovo námestie. Na základe jeho výsledkov buď predĺžime zaraďovanie ranného signálneho plánu aj po 9.00 h, prípadne preskúmame potrebu úpravy dĺžok zelenej v celej križovatke tak, aby presnejšie zodpovedali skutočnému dopravnému zaťaženiu,“ uvádza sa v stanovisku magistrátu.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?