Dopravné riešenie na Lamačskej ceste je hanbou

23.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Organizácia dopravy a možnosti používania časti Lamačskej cesty na križovatke Harmincova - Rázsochy je už dlhšie veľkou záhadou najmä pre vodičov a obyvateľov Dúbravky, Lamača a Záhorskej Bystrice.

Po odovzdaní tunela Sitina do prevádzky v júni 2007 bola vybudovaná aj nová časť komunikácie Lamačská cesta, no dodnes nie je skolaudovaná. Časť trojpruhovej novej cesty za benzínovou pumpou v smere z Lamača do centra mesta je zúžená do jedného jazdného pruhu mobilným dopravným značením.

Zastávka mestskej hromadnej dopravy v opačnom smere do Lamača je tým pádom takisto nefunkčná a autobusy na nej nezastavujú - napriek tomu, že je hotová a pripravená slúžiť cestujúcim. Z Dopravného podniku Bratislava, a.s., sme sa dozvedeli, že zastávka sa nemôže využívať, pretože stavba tejto časti Lamačskej cesty nie je stále skolaudovaná. Navyše v krátkom úseku pred križovatkou chráni zastávku zákaz vjazdu do pruhu pre MHD. Buspruh je myslený len po zastávku, aby po nej vodiči nejazdili - no vzhľadom na nefunkčnosť zastávky je toto opatrenie predčasné a zatiaľ aj zbytočné. Podobná situácia je aj v Mlynskej doline, kde stále neslúžia cestujúcim dve zastávky MHD.

Predstavitelia Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s., (NDS) potvrdili, že oblasť nie je skolaudovaná a je v predčasnom užívaní. „Na základe požiadavky krajského stavebného úradu (kolaudátora), je nutné mať na uvedenej komunikácii také dopravné značenie, aké je tam osadené,“ uvádza NDS. Mesto však tvrdí, že stavbu musí prevziať práve od NDS po kolaudácii.

Dôvodom, prečo nie je možné konečne odovzdať stavbu do riadneho užívania, môžu byť aj nevyrovnané majetkové vzťahy s vlastníkmi pozemkov v okolí križovatky Harmincova - Rázsochy. Okrem toho dopravnú situáciu komplikuje a bude komplikovať aj úzka stará Lamačská cesta, ktorá sa zužuje do lievika.

Na svetelnej križovatke, ktorá rozdeľuje autá prichádzajúce z diaľnice a od Patrónky, sa vytvárajú v smere na Lamač zápchy. Pri železničnej stanici Lamač bol síce predĺžený odbočovací pruh v smere do Dúbravky, no priepustnosti cesty to pomohlo málo. Navyše pruh je vyznačený slabo a nezmyselne je tu riešený aj priechod pre chodcov.

Celá oblasť Lamačskej, vrátane viaduktu v smere na Alexyho ulicu, je z hľadiska organizácie dopravy podcenená a nebezpečná.

(rob)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?