Drzosť staviteľov už zachádza priďaleko

21.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zabratie chodníka a časti vozovky na Špitálskej ulici, kde sa začala výstavba obytného domu Medický park, vyvolala vyvolalo záujem čitateľov a ostrú diskusiu na webstránke www.banoviny.sk, z ktorej niektoré vyberáme.

Chodník na strane stavby zabratý, na opačnej strane zatarasený prenosnou značkou rušiacou priechod pre chodcov. Matka s kočíkom môže po ulici prejsť len vyjdením na vozovku. Ďalej chcem upozorniť, že investor pravdepodobne ako kompenzáciu rekonštruoval asi 50 metrov chodníka na opačnej strane cesty. Fušerina najhrubšieho zrna. To sa hneď pozná „pán investor“. Prosím magistrát, aby im ho dal prerobiť!

~     ~     ~
Zaujímavé sú ešte aj tie reklamy na plote - investorovi sa predsa musí vrátiť aj nejaký ten smiešny poplatok za zabranú komunikáciu. Čudujem sa, že mesto povoľuje akékoľvek dlhodobé zaberanie komunikácie pri výstavbe - postoj by mal byť iný: keď už chceš stavať, nájdi si taký spôsob a technológiu, aby si sa vpratal na svoj pozemok.

~     ~     ~
Najkrajšie je, že pár desiatok metrov odtiaľ je okresné policajné riaditeľstvo U dvoch levov. Drzosť staviteľov v tomto prípade už zachádza priďaleko.

~     ~     ~
To zábradlie je v mieste bývalého priechodu pre chodcov dané účelovo - bolo treba odstrániť peších z tohto priechodu kvôli zvýšeniu priepustnosti v smere do Špitálskej...

~     ~     ~
Z tohto mi jednoznačne vyplýva, a potvrdzujú to aj slová dopravného inžiniera, že zjednosmernenie a zaslepenie Námestia SNP zhoršilo dopravnú situáciu v meste. Nie je mi dostatočne jasné, prečo k takému kroku došlo, ani prečo tento stav trvá. Odpoveď, že týmto krokom sa chcela obmedziť jazda v absolútnom centre, ma neuspokojí, lebo podľa tejto logiky by sa mohla zaslepiť aj Staromestská ulica. Z Námestia SNP vzniklo parkovisko, žiadne reprezentatívne priestranstvo pre turistov. Napríklad, keď ako obyvateľ Starého Mesta sa chcem dostať z Hodžovho námestia na nákup do Tesca na Kamennom námestí, musím ísť cez permanentne upchané Kollárovo námestie, cez Špitálsku, na ktorej boli zápchy aj bez dopravného obmedzenia, až prídem k Tescu.

~     ~     ~
Priestor Staromestskej ulice je, aspoň v súčasnosti, urbanisticky značne iného charakteru ako priestor Námestia SNP, stačí vziať do úvahy už len pohyb chodcov. Námestie SNP určite nie je v súčasnosti vo svojej „finálnej“ podobe. Ten priestor má veľký potenciál revitalizácie (nemyslím tým revitalizáciu na „developerský spôsob“, ale takú, aby to bol kvalitný verejný a atraktívny priestor). Vylúčenie tranzitu a útlm automobilovej dopravy je však jedným zo základných predpokladov na to, aby sa táto lokalita mohla skvalitniť. Nemyslím si, že jazdenie autom do Tesca je zrovna tá aktivita, podľa ktorej by sa malo určovať riešenie dopravy.

Z diskusie na www.banoviny.sk

Páčil sa vám článok?