Stĺpiky vodičom veľmi neprekážajú

8.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Drzosť niektorých vodičov nepozná hraníc. Svedčia o tom autá parkujúce na chodníkoch napriek osadeným stĺpikom. Čo i len jeden nevhodne vynechaný stĺp spôsobuje, že vodiči si nájdu miesto a zaparkujú tam, kde nemajú.

Taký je aj prípad Suchého mýta. Na chodníku pred sporiteľnou dalo mesto nedávno osadiť niekoľko liatinových stĺpikov ako prekážku pre vodičov, ktorí tam zvykli parkovať. Stačilo však vynechať jediný a našli sa takí, pre ktorých je zrejme ignorovanie chodcov a predpisov koníčkom. Nové a tentoraz aj vkusné stĺpiky evidentne pomohli, no jeden tam chýba z nepochopiteľných dôvodov.

Z magistrátu sme dostali informáciu, podľa ktorej boli stĺpiky osadené na základe projektu. Z oddelenia cestného hospodárstva mesta nám sľúbili, že sa na Suché mýto pozrú a v prípade potreby urobia nápravu.

Naša fotografia dokazuje, že chýbajúci stĺpik úplne znehodnocuje zámer a cieľ, ktorý sa osadením má dosiahnuť.

Výber a vzdialenosť stĺpikov schvaľuje dopravná komisia mesta na základe predloženého projektu.

Ten prichádza buď z jednotlivých oddelení magistrátu alebo od iného zadávateľa. Mesto tvrdí, že vzdialenosť medzi stĺpikmi sa robí tak, aby autá nemohli v žiadnom prípade na chodníku zaparkovať. Nájdu sa vraj aj takí vodiči, ktorí sú schopní sa medzi riedko osadené zábrany natlačiť aj kolmo a úplne zabránia prechádzaniu chodcov.

Mesto nedávno osadilo množstvo stĺpikov na Štefánikovej, ale aj na Staromestskej ulici. V niektorých prípadoch sa osádzanie míňa účinkom. Okrem uvedeného prípadu je to aj vtedy, ak sa stĺpiky neosadia aj na tzv. slabé miesta projektu - na chodník prerušený vozovkou. Práve cez cestu sa mnohí chytrácki vodiči naň dostanú.

(rob)

Vodičom stačí kúsok voľného priestoru a hneď ho využijú na parkovanie.
FOTO - Róbert Lattacher

Páčil sa vám článok?