Oprava ciest stála kraj 33 miliónov korún

27.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Za rekonštrukciu hlavných prieťahov a dôležitých úsekov v Bratislavskom samosprávnom kraji zaplatila samospráva v tomto roku zatiaľ 33,5 milióna korún (1 111 996 €). Uviedla to Katarína Krapková z Kancelárie predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.

V obciach Slovenský Grob, Častá a v meste Pezinok zrevitalizovali úseky ciest popri domoch. Novú vozovku využívajú aj vodiči na úsekoch ciest medzi obcami Pernek - Jablonové a Pezinok - Viničné. Upravený je aj úsek cesty zo Svätého Jura do Pezinka, kde sa často stávali nehody. Podľa Krapkovej vypracoval región pre tento úsek aj na základe petície občanov plán bezpečnejšej dopravy a v tomto mieste zabezpečil nové vodorovné i zvislé značenie.

"Na štvorprúdovej ceste pribudli ostrovčeky, ktoré nútia vodičov spomaliť, čím sa zvýšila bezpečnosť chodcov. Na ich bezpečie sa myslelo aj pri nových červeno-bielych plastových priechodoch pre chodcov," spresnila. Krapková doplnila, že opravami komunikácií sa zlepšila ich prejazdnosť a zvýšila sa celková bezpečnosť cestnej premávky.

Bratislavský kraj spravuje cesty II. a III. triedy, ich údržby a opravy vykonáva spoločnosť Regionálne cesty Bratislava, a.s. (RCB). V tomto roku je v rozpočte BSK vyčlenených na opravy a údržby ciest 150 miliónov korún (4 979 088 €). K opravám jednotlivých úsekov ciest pristupuje kraj na základe potreby ich údržby, v spolupráci s RCB vyhodnocuje stav komunikácií a pripravuje plán ich rekonštrukcie. "Na rok 2009 sú vytypované ďalšie úseky ciest, pričom sa chceme zamerať na dôležité či problematické úseky. Tento návrh však bude záväzný až po schválení rozpočtu regiónu na budúci rok," dodala Krapková.

(sita)

Páčil sa vám článok?